Solberg-regjeringen foreslår at kringkastingsavgiften videreføres på samme nivå som i 2016, det vil si 2577 kroner uten moms.
NRK ba selv om en økning på 30 kroner fra de rundt 2.025.000 avgiftsbetalerne som samlet utgjør over 60,7 millioner kroner.
– Jeg er svært overrasket over dette forslaget. For syv måneder siden ga Stortinget oss et tydelig styringssignal om at NRK skulle få avklart finansieringen i flere år av gangen - slik at vi kunne planlegge på sikt. Men det følges ikke opp av regjeringen, sier Eriksen.
– Blir det nye kutt i NRK hvis dette blir budsjettet blir stående?
– Ja, det er det ikke tvil om, sier Eriksen som anslår at kanalen må rasjonalisere med over 100 millioner kroner i 2017.
Netflix-konkurranse
I likhet med flere andre norske mediebedrifter, har NRK også vært gjennom store innsparingsrunder den siste tiden. NRK-sjefen anslår at mellom 300 og 400 ansatte har måtte forlate statskanalen de siste to-tre årene.
LEST DENNE? Norsk Siri-gründer selger digital assistent til Samsung
– Vi har drevet en systematisk og målrettet omstilling, noe også regjeringen påpeker. Men det er krevende når vi ikke har noe styringssignal å forholde oss til, sier Eriksen.
Han mener konkurransen fra globale strømmeaktører som Netflix og HBO gjør kundene mer kvalitetsbevisste.
– Kravene om kvalitet øker hele tiden, og vi konkurrer i dag mot de beste i hele verden. Blir dette stående, så vil det over tid svekke det norske innholdet, sier Eriksen.
I det årlige lisensbrevet som ble sendt fra NRK til Kulturdepartementet i mai, skrev NRK at de hadde blitt kompensert langt lavere enn faktisk lønns- og prisveksten de siste tre årene, og at de egentlig trengte 60 kroner for å opprettholde og utvikle tilbudet til publikum.
Eriksen har tro på at Stortinget ikke vil godta at kringkastingsavgiften holdes uendret i 2017.
– Jeg tror det er over 20 år siden vi ba om 30 kroner eller mindre, så nå er jeg spent på behandlingen i Stortinget. Men det er ikke sånn at vi legger oss ned og fortviler, uansett. Vi er nødt til å bruke de ressursene vi får på best mulig måte, sier NRK-sjefen.
Følg markedene med DN Investor
Hør DN-podcast om granskningsindustrien. Slik granskes de store norske selskapene. En av landets mest erfarne granskere Jan Fougner forteller hvordan han går frem og avslører hvor ubehagelig det blir når man pirker borti selskapenes dypeste hemmeligheter.
Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.
Vi vil gjerne høre fra deg! Send oss en mail på mre@dn.no.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.