I en ny avtale om allmennkringkasting som ble lagt fram torsdag, som samtlige partier unntatt Frp stiller seg bak, blir kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) bedt om å legge fram et forslag om hvordan NRK skal finansieres i framtiden innen utgangen av året.
Partiene ber Helleland særlig om å utrede en ordning etter modell fra den finske allmennkringkasteren YLE, der Trøbbel i vente for sniktitterne som i dag.
– Gammeldags og urettferdig
Dagens lisensordning er både gammeldags og sosialt urettferdig, mener Venstres Trine Skei Grande.
– Den er veldig avhengig av en type teknologi, fjernsynsapparatet vårt, mens vi i dag bruker våre allmennkringkastere på mange forskjellige måter, påpeker hun.
Venstre har lenge kjempet for at det i stedet innføres en medieskatt.
– Da vil man få en mer sosialt rettferdig innkreving, og man vil også få muligheter til å finansiere andre ting enn NRK, for eksempel pressestøtte og alle de andre ordningene vi har for å sikre pressens ytringsfrihet i Norge.
I fjor sommer ble det satt ned et utvalg som skal vurdere hvordan NRK skal finansieres i fremtiden. Utvalget skal levere sitt forslag til sommeren. Men stortingspolitikerne har det travelt, og flere peker på at mediemarkedet blir stadig tøffere, samtidig som den teknologiske utviklingen skyter fart.
– Det haster med en omlegging. Vi bør får til et vedtak før valget i 2017, sier SVs Bård Vegar Solhjell.
Må bli i Bergen
I avtalen slår partiene fast at Norge også i framtiden skal ha to allmennkringkastere, NRK og reklamefinansierte TV 2. Politikerne ber også regjeringen utrede å gi statsstøtte til TV 2 – men ønsker å sette som betingelse at hovedkontoret i Bergen beholdes.
TV 2 har tidligere varslet at det kunne bli aktuelt å legge ned nyhetsdekningen og å flytte hovedkontoret hvis kanalen ikke blir kompensert.
– Dette betyr at vi har nådd fram med vårt budskap. Det hadde vært veldig lite tilfredsstillende for oss å gå på en ny midlertidig ordning, sier nyhetsredaktør Jan Ove Årsæther til NTB.
TV 2 er svært fornøyd med at stortingsflertallet har samlet seg om å styrke allmennkringkastingen.
– Alt ligger til rette for at TV 2 vil søke på en ny avtale når denne lyses ut, og at vi ved tilslag kan opprettholde hovedkontor i Bergen, sier sjefredaktør Olav T. Sandnes.
Frp: – En seier
Avtalen om allmennkringkasting ble presentert i vandrehallen i Stortinget torsdag ettermiddag.
– Jeg er glad og lettet over at vi har fått på plass en avtale som involverer de fleste partier, sier mediepolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, Arild Grande.
Selv om Frp ikke er med på forliket, karakteriserer partiets mediepolitiske talsmann Ib Thomsen avtalen som en seier.
– Endelig har vi blitt hørt av alle partier om at man må gå inn og se på lisensavgiften. Dette er en kjempeseier, sier Thomsen til NTB.
Partiene er også enige om at de viktigste internasjonale sportsarrangementene skal være fritt tilgjengelig på åpne kanaler.
– Når norske idrettshelter jubler for seier, vil det skje sammen med hele befolkningen, sier Arild Grande. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.