Etter en dårlig start krabbet Oslo Børs seg i pluss midt på dagen før det på ny bar utfor.
Bolig- og oljesjokk
Det var blant annet dårlige boligtall fra USA som satte en stopper for gjeninnhentingsforsøket og i stedet sendte Oslo Børs mot en ny årsbunn - med solid margin.
Enda en nedtur på Wall Street førte også til at oljeprisen falt kraftig i takt med Oslo Børs. Et fat nordsjøolje falt i løpet av en drøy time over tre dollar. Ved stengetid i Oslo kostet olje med levering neste måned 72,14 dollar fatet, en nedgang på 2,87 dollar fra i går.
Hovedindeksen har ikke stått lavere på ni måneder, siden 2. oktober 2009 da indeksen sluttet på 311,43 poeng. Med dagens sluttkurs på 317,89 poeng, er det ikke lenger tanken på Oslo Børs under 300 poeng like fjern.
Fjern er derimot årets toppnotering på børsen: 393,51 poeng. Selv om det bare er to måneder siden, må børsen nå stige 24 prosent for å komme tilbake dit (nedgangen er på 19,2 prosent). Lite tyder på at det skjer med det aller første.
- Bekymringer for oppgangen i USA og globalt tynger markedene, drevet av bolig- og arbeidsmarkedene i USA, gjeldsproblemer i Europa og nedkjøling i Kina, sier en megler til TDN Finans.
Les også: Elendige boligtall fra USA og Svake jobbtall
Han viser videre til at den amerikanske ADP-rapporten var svakere enn ventet, og at Moody's ikke overraskende har satt Spanias kredittvurdering under revidering for en mulig nedrevidering.
- Videre brøt S&P 500-indeksen et viktig støttenivå på 1.040 poeng, og de to seneste handledagenes høye volum indikerer videre nedside, legger han til.
- Lite nytt
Porteføljeforvalter Jannik Arvesen i Sigma Fondene mener at det nå er priset inn mye negativt i markedene.
-Markedet er kanskje litt navlebeskuende og fokuserer vel mye på OECD-området. Hvis en ser på det som lages av prognoser av IMF, Verdensbanken eller Goldman Sachs så legger de til grunn vekstrater fra USA og Europa på rundt en prosent. Det er ikke noe nytt at veksten i vesten blir svak grunnet svake statsfinanser, sa Arvesen til TDN Finans torsdag.
Jekker opp rigg
DnB Nor Markets oppgraderer flere riggaksjer etter at aksjene har falt i lys av oljekatastrofen i Mexicogulfen samt med det generelle børsfallet. Meglerhuset skriver at riggaksjer sannsynligvis vil handles med en rabatt inntil noe av den nåværende usikkerheten er fjernet.
"Vi ser verdier i sektoren igjen, men perfekt timing er åpenbart umulig i dette markedet. Vi oppgraderer de fleste aksjene på verdsetting, men innser at sektoren sannsynligvis vil handles med en rabatt over en periode", heter det i oppdateringen, ifølge TDN Finans.
Meglerhuset venter imidlertid at dagratene vil falle for flytende rigger og jackupratene ligge flatt. De nedjusterer sine rateestimater for flytere med 15 prosent i 2011.
Estimatene meglerhuset har på riggselskapene er i snitt syv og 15 prosent under konsensus for 2011 og 2012.
"Nøkkelrisiko for at vi kommer ut av dvalen for tidlig er at vi er under konsensus. Vi ser fortsatt at verdiene er attraktive på våre tall", heter det.
Seadrill falt 2,61 prosent til 115,90 kroner.
Stolt-Nielsen åpnet resultatballet
Stolt-Nielsen SNI stiger etter at selskapet var førstemann med resultatrapporten for andre kvartal 2010, som var noe bedre enn ventet. Driftsresultatet ble 41 millioner dollar i andre kvartal, mens estimatene innhentet av SME Direkt for TDN Finans var 25 millioner dollar.
DnB Nor Markets påpeker at Stolt-Nielsen-aksjen har falt ned mot meglerhusets kursmål på 70 kroner.
"Etter vårt syn har markedet vært for optimistisk når det gjelder både tempo og tyngde i inntjeningsforbedringen fremover og er nå i ferd med å justere ned for dette", heter det i en rapport torsdag før Stolt-Nielsen offentliggjorde sin kvartalsrapport.
DnB Nor Markets har en salgsanbefaling på Stolt-Nielsen.
Stolt-Nielsen-aksjen SNI lå lenge an til en klar oppgang, men endte ned 1,32 prosent til 75,00 kroner.
Statoil STL falt i dag hele 3,40 prosent til 122,10 kroner. Så lav har ikke kursen på Oslo Børs største og viktigste selskap vært siden i fjor sommer.
Hovedindeksen på Oslo Børs sluttet ned 3,12 prosent til 317,89 poeng.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.