Oslo Børs sluttet ned for sjette dag på rad, til ny årsverste fredag. Børsen har falt 13,5 prosent i perioden, og er ned 14,5 prosent de siste ni dager.
Markedet skjøt fart etter at ferske tall viste at amerikansk økonomi skapte flere jobber i juli enn markedet forventet. Det ble likevel en kortvarig opptur for både Oslo Børs og amerikanske børser. Børsene raste kort tid etter, og nedgangen i det amerikanske aksjemarkedet fortsatte etter børsslutt her hjemme. Det var også kraftig nedgang på øvrige europeiske børser.
Fall i amerikansk ledighet
Det var knyttet stor spenning til den amerikanske regjeringens arbeidsmarkedsrapport, etter at en rekke andre makrotall den siste uken har sådd tvil om soliditeten i den amerikanske økonomien. Verdens børser har hatt sin verste uke siden finanskrisen, og Oslo Børs hadde falt 12 prosent før de nye tallene kom.
Nonfarm payrolls viste en økning på 117.000 stillinger i juli mot forventede 84.000. Hovedindeksen på Oslo Børs steg umiddelbart fra en nedgang på 1,5 prosent til en oppgang på nesten 0,5 prosent, før den igjen dukket under nullpunktet. Andre børser i Europa fikk en liknende reaksjon.
- Holder båten flytende
Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities mener tallene viser at det amerikanske arbeidsmarkedet fortsatt er i elendig forfatning, men også at de "holder båten flytende".
- Det er da noe i disse dager, sier Andreassen til DN.no
Les også: - Tar bort noe av frykten
Grunn til bekymring
I forkant av tallene var strategene uenige om hva som skulle til for å få markedene til å snu. Aksjestrateg Kim Evjenth i ABG Sundal Collier mente et "sjokkerende bra" tall var nødvendig, det vil si omtrent 200.000 ifølge ham. Kollega Jørn Lyshoel i Nordea Markets mente et tall over konsensus ville være nok til å forandre stemningen. Men alle er enige i at situasjonen i de amerikanske og europeiske økonomiene uansett gir grunn til bekymring fremover.
- Det er en situasjon med klassisk tillitssvikt. Det er problemer som har bygget seg opp over langt tid. Det går på tillit og kompleksitet, med mange samvarierende faktorer som slår inn samtidig og skaper en situasjon som gir grunnlag for stor usikkerhet for de langsiktige utviklingstrekkene, sier porteføljeforvalter Hogne Tyssøy i Holbergfondene til DN.no.
Evjenth i ABG Sundal Collier forklarer at uroen i markedet skyldes en kombinasjon av dårligere utsikter for amerikansk økonomi, men også ”rotet i eurosonen”.
- Markedet savner vel at man får tatt et ordentlig grep på sakene. Det blir veldig mye plaster på benbrudd. Krisepakken til Hellas er ikke så ille. Men når for eksempel Berlusconi går på talerstolen og sier det ikke er noe galt med Italia, bare med markedet, så er ikke det akkurat egnet til å øke tilliten til markedet, sier han til DN.no.
Turbulent
Aksjestrateg Jørn Lyshoel i Nordea Markets tror ikke markedet nødvendigvis roer seg med det første.
- Nå er det fortsatt mye støy rundt gjeldsproblemene i Italia og Spania, der lånekostnadene fortsetter å stige. Og fortsatt svekkelse i amerikansk økonomi vil også få oppmerksomhet. Utifra våre modeller så ser det ut som estimatene på amerikanske selskaper ligger for høyt, så vi kommer inn i en periode der man kan få litt resultatvarsler og nedjusteringer av guiding, sier Lyshoel.
Oljeras
Oljeprisen hoppet nesten tre dollar til 110 dollar fatet for nordsjøolje etter tallene fra USA, men faller tilbake igjen til 107,73 dollar. Prisen har falt mer enn 10 dollar i løpet av den siste uken.
Oljeselskapet Statoil STL falt 3,65 prosent til 118,70 kroner, omsatt for 1,7 milliarder kroner.
Hovedindeksen på Oslo Børs endte ned 2,75 prosent til 365,03 poeng, og det ble omsatt aksjer og egenkapitalbevis for 8,7 milliarder kroner.
Les mer:
- Skal være sjokkerende bra før markedet snur
- Børsfallet vil ha begrenset varighet
- En klassisk tillitssvikt (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.