Eksterne forvaltere spår kursoppgang på Oslo Børs, mens investorer som forvalter egne midler spår kollaps.

Forvalterne forstår ikke hvorfor private investorer er så negative, mens de private ikke er overrasket over at eksterne forvaltere og analytikere er mer positive, skriver Dagens Næringsliv.

En av pessimistene er investor Riulf Rustad (49).

Han mener det er fire forhold som taler for fortsatt nedtur på Børsen: USA får ikke fart på sysselsettingen, budsjettkutt i Europa vil ramme forbruk og vekst, tysk uvilje mot å «plukke opp regningen» for de sør-europeiske EU-medlemmene og at det ikke er opplagt at Kina vil greie å «bære alt» og opprettholde veksten.

Rustad som forvalter sine egne midler mener børsutviklingen fremover blir «seigpining».

- Ringvirkningene blir dramatiske
Investor Alexander Hansson (29) er også pessimist og tror Oslo Børs kan komme til å gå kraftig ned. Han mener det virker som nordmenn ikke skjønner alvoret i det som skjer, og at Norge lever i sitt eget vakuum.

Alexander Hansson er sønn av rederen Herbjørn Hansson. Han har bodd i London de siste årene hvor han styrer sine egne og familiens investeringer.

Hansson sier til DN at ringvirkningene blir dramatiske når «eiendomsboblen som må sprekke, sprekker».

- Det hjelper ikke at norske analytikere og strateger er positive når store fond i utlandet selger seg helt ut, sier han til avisen.

Hansson sier følgende om at forvaltere, analysesjefer og strateger er mer positive enn de som investerer egne penger.

- De merker det ikke på kroppen når de taper penger. Du er mer forsiktig med egne penger. Får du et tap som ekstern forvalter, tar du på deg de langsiktige brillene og kjøper bare mer, sier han.

Investor Anders C. Wilhelmsen (57), har gradvis senket eksponeringen mot aksjer i løpet av våren og unngår nå også høyrenteobligasjoner.

- Det er for vanskelig å navigere i markedet, sier han til DN. Han utelukker ikke videre nedgang på børsen, men har tro på oljerelaterte bransjer.

- Lavt priset
En som er optimist med tanke på børsoppgang er sjeføkonom Erlend Lødemel (41) i Arctic Securities

- Aksjer er nå lavt priset relativt til forventet inntjening. Dersom gjeldsproblematikken i eurosonen ikke utvikler seg til en ny finanskrise, ligger mye til rette for at aksjekursene etterhvert skal opp, sier Lødemel til Dagens Næringsliv.

Sjeføkonomen mener uroligheten i Europa ikke vil smitte over til norsk økonomi.

Frykt for "alt"
Investeringsdirektør Kristian Falnes (48) i Skagen Fondene tror også Børsne skal opp.

- Nå er det frykt for armageddon og det som verre er. Det er frykt for at euroen skal kollapse, frykt for at USA ikke skal klare å refinansiere statsgjelden sin og frykt for at Kina strammer inn for kraftig. Når denne frykten slipper taket, vil man få fornyet fokus på verdsettelse og utbytteutbetalinger. Da vil Børsen stige. Ifjor var det også stor frykt på forsommeren, men da vi gjorde opp status, endte vi med veldig høy vekst i Europa og høyere vekst i USA enn det vi kunne forvente, sier Falnes til Dagens Næringsliv.

Han tror Hovedindeksen ligger rundt 480 poeng ved nyttår, som vil innebære en oppgang på 16 prosent fra gårsdagens sluttnotering på 413,66 poeng.

Optimister:

Forvalter Hogne Tyssøy: - Aksjemarkedet er attraktivt priset

Sjefstrateg Peter Hermanrud: Børsen i 500 poeng ved nyttår


Analytikere og aksjestrateger. Spår børsfest i andre halvår


Pessimister:

Investor Arne Fredly: - Akkurat nå er markedet dødt og uinteressant

Investor Jan Haudemann Andersen: Krisen er total

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.