Da finanskrisen kom kollapset oljeprisen. Fra rekordnoteringen på 146 dollar i juli 2008, var prisen på et fat Nordsjø-olje barbert til bare 36 dollar fatet i desember samme år - en nedgang på 75 prosent. Hvis det blir en dobbeltdip i verdensøkonomien og en lengre periode med lav økonomisk vekst, kan oljeprisen kollapse igjen? spør oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordeas rapport Økonomisk Oversikt.
Hvis veksten i verdensøkonomien blir lavere enn ventet, kan oljeprisene igjen bli presset til under 85 dollar fatet, konkluderer hun. 85 dollar anslår Saltvedt som globalt sett den gjennomsnittlige marginalkostnaden for nye oljeprosjekter. Faller oljeprisen under marginalkostnaden, kan nye oljeprosjekter bli utsatt eller droppet på grunn av dårlig lønnsomhet.
Det er derimot store regionale forskjeller i marginalkostnadene. I Midtøsten er marginalkostnaden for ny olje så lav som 5-30 dollar, mens den høyeste marginalkostnaden finnes i blant annet oljesand- og skiferolje-prosjekter i Nord-Amerika og gass-til-olje-prosjekter.
Men Nordeas oljemarkedsekspert påpeker at ting har endret seg siden finanskrisen i 2008. Opec har ikke endret sine offisielle produksjonskvoter siden januar 2009 da kvotene ble kuttet med 4,2 millioner fat per dag. Saltvedt venter også at Opec ved en eventuell ny økonomisk nedtur vil kutte produksjonen raskere. Opec-landene i Midtøsten er mer enn noensinne avhengig av å holde oljeprisen høy.
- Store utgiftspakker for å prøve å hindre ytterligere uro i MENA-regionen har slik vi ser det presset Opecs breakeven-pris opp - prisen hvor budsjettet er balansert samtidig som det tillater større offentlig forbruk. I 2009 var Opecs uoffisielle oljeprismål 70-90 dollar fatet, men vi venter nå at det uoffisielle prisområdet er flyttet til rundt 85-105 dollar fatet. Saudi-Arabia som er kartellets klare leder, trenger en oljepris på rundt 85 dollar fatet for å balansere sine budsjetter, skriver Saltvedt i Økonomisk Oversikt.
For det tredje vil forbrukslandene også trenge å etterfylle sine strategiske nødlagre etter at IEA i juni i år besluttet å frigi 60 millioner fat fra disse lagrene. Denne etterfyllingen vil også bidra til å holde etterspørselen oppe, påpeker Saltvedt.
Les mer fra Nordeas Økonomisk Oversikt:
Nordea spår boligpris-fest i 2012
- Nær 50 prosent risiko for resesjon (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.