De internasjonale forskergruppene er ikke ferdige med rapporten som skal presenteres under ministermøtet i Arktisk Råd der de nordiske land, Russland Canada og USA er faste medlemmer.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) har flere ganger antydet at det er Norges mål å avslutte formannskapsperioden med å sende et kraftig klimasignal i oppkjøringen mot det store klimamøtet i København (Cop-15) til høsten.

Klimakonferanse

Etter det NTB kjenner til, arbeides det for å samle utenriksministrene til et eget klimamøte dagen før ministermøtet starter 28. april. Forskerne i Arktisk Råd-arbeidsgruppen Arctic Monitoring and Assessment Programme (AMAP) vil uansett legge fram en oppdatert rapport om issmeltingen på Grønland.

– Men hvis utenriksministrene ønsker et eget klimamøte har vi sagt at vi er klare til å legge fram våre konklusjoner, sier AMAP-generalsekretær Lars Otto Reiersen til NTB.

Gjennombrudd

Det er fire år siden forrige hovedrapport fra AMAP ble presentert for de arktiske ministrene på Island. ACIA-rapporten er regnet som det store gjennombruddet for den politiske forståelsen av klimaendringene i Arktis.

Men på bare fire år er deler av rapporten utdatert, og nye kunnskapshull må tettes.

– Vi hadde problemer med å følge den mest ekstreme modellen for smelting av havis basert på forskning i 2003 og 2004, og valgte de vi trodde var et mer realistisk scenario. Nå ser vi at det er den ekstreme modellen som gjelder, sier Reiersen.

Utglidning øker

De siste årene har forskerne bekymret seg for at kalvingen fra den mektige Innlandsisen – iskappen som ligger over indre deler av Grønland – øker.

En forkl#229smodell har vært at smeltevann renner inn under bunnen av iskappen og skaper en større glidning av isen ut i havet.

I den kommende klimarapporten går forskerne ett skritt videre.

Smelter nedenfra

Den internasjonale forskergruppen har funnet ut at sjøtemperaturen rundt Grønland har økt. Ikke mye, men nok til at fryseprosessen stanser i store deler av året.

Med normalt saltinnhold fryser havvann ved 1,75 minusgrader. Når temperaturen øker til minus 1,5 grader får det store konsekvenser.

– Isen smelter nå nedenfra i utløpet. Ved Ilulissat på Grønland ble kjempemessige isfjell stående og stange mot havbunnen i flere år etter kalving. Nå er mottrykket fra havbunnen redusert fordi isfjellene smelter nedenfra, sier Reiersen.

Sterk reduksjon

Det er et amerikansk forskerteam som har gjort de nye funnene av smelteprosessen nedenfra. De plasserte bøyer på et tre meter tykke isflak i september, og lot dem være på isflakene i ett år.

– De første månedene la isflakene på seg og økte i tykkelse. Men fra mai registrerte de en viss avsmeltning fra toppen. I løpet av den korte sommeren er isflakene redusert fra tre meter tykkelse til 0,75 meter i september, sier Lars Otto Reiersen.

Knekkpunkt

I rapporten vil AMAP-forskerne gi antydninger om hvilke konsekvenser dette kan få. Det store spørsmålet er om vi er i ferd med å nå et knekkpunkt der avsmeltningen er større enn de fire centimeterne innlandsisen legger på seg på toppen.

Innlandsisen inneholder så store mengder med ferskvann, at hvis den smeltet fullstendig ville medføre at havnivået steg med 6-7 meter.

– Det vi har sett av havnivåstigning til nå knytter seg til smelting av små isbreer i Alaska, samt at vannmolekylene utvider seg som følge av oppvarming. Grønland har til nå ikke hatt noen innvirkning på havnivået, men dette er kanskje i ferd med å endre seg, sier Lars-Otto Reiersen til NTB.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.