I slutten av januar fikk styret i Terra beskjed fra Finanstilsynet om at det var funnet alvorlige forhold knyttet til virksomheten i datterselskapet Terra Markets. Kort tid etter besluttet styret at meglerbordet og analyseavdelingen skulle legges ned.

- Det var på et styremøte ikke lenge etter at vi mottok tilsynsrapporten, bekrefter styreleder Odd Nordli.

I dag fikk 30 av meglerhusets ansatte beskjed om at de mister jobben.

Ny skandale
I den foreløpige rapporten påpeker tilsynet alvorlige forhold knyttet til kontroll og styring i Terra Markets. Forholdene gjelder meglervirksomheten og oppfølgingen av det omfattende nettet av banker som er agenter for Terra Markets.

Dermed er Terra-systemet utsatt for nok en meglerhusskandale. I 2007 måtte Terra Securities stenge dørene etter at Finanstilsynet varslet meglerhuset om at konsesjonene ville bli trukket tilbake. Bakgrunnen var saken der fire nordlandskommuner ble påført tap i hundremillionersklassen etter å ha kjøpt lånefinansierte obligasjonsprodukter formidlet av Terra Securities.

Styreleder Odd Nordli mener likevel de to sakene skiller seg klart.

- Er det noe ved kulturen i Terra som gjør deg bekymret med tanke på det Finanstilsynet peker på?

- Jeg skjønner beveggrunnen din for spørsmålet. Men hvis du ser på hva Terra er, så består det av 78 litt trauste, konservative sparebanker som driver lokal virksomhet. Det er kjernen av kulturen i Terra. For å få et supplement til den virksomheten som bankene driver har vi samlet en del fellestjenester i Terra-Gruppen.

Kjøpte meglerhus
Nordli er klar på at meglerbordet og analyseavdelingen i Terra Markets uansett kunne blitt lagt ned etter en rent forretningsmessig vurdering.

Terra Markets ble til etter at Terra-gruppen kjøpte opp meglerhuset Orion Securities i 2009.

- Da dette selskapet ble kjøpt var tidene litt annerledes, og vi hadde litt mer optimisme. Men slik markedsutviklingen har vært, og endringen i rammebetingelsene for å drive virksomhet som dette, så har det ikke endret seg i spesielt positiv retning.

- Samlet sett har det vært en ulønnsom affære for oss. Vi har diskutert det løpende, og konsernstyret måtte nok uansett gjort noen grep ut fra det rent lønnsomhetsmessige, sier Nordli.

Han ønsker likevel ikke å spekulere i om virksomheten i de to avdelingene hadde blitt videreført dersom meglerhuset ikke hadde blitt refset av Finanstilsynet.

- Det ønsker jeg ikke å gå inn å kommentere. Jeg har ikke noe grunnlag for å være eksakt på det. Nå konsentrerer vi oss om rapporten og tilsvaret på den.

- Men med den erf#229en dere har fra Terra Securities-saken, hva tenker dere om at dere er kommet i en lignende situasjon med kritikk fra Finanstilsynet?

- Jeg ser at de to sakene har noen felles elementer i seg. Men der skilles de også helt fullstendig. Terra Securities hadde en helt annen setup, en helt annen virksomhetsart, en helt annen størrelse og var innrettet mot helt annen virksomhet. Terra Markets er et lite meglerforetak som driver utelukkende mot privatmarkedet. Det er en helt annen skala. Slik sett er de to sakene ikke sammenlignbare.

- Har det vært en ukultur i meglerhusvirksomheten i Terra-systemet?

- Jeg har ikke noe grunnlag for å si det.

Les også: Terra-toppene går på dagen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.