Amerikanske børser falt for andre dag på rad onsdag. Tirsdagens overraskende krisetiltak fra tyske myndigheter fortsatte å prege markedet også i dag.
I tillegg tynget statistikk som viser at antall misligholdte boliglån steg til et nytt rekordnivå i første kvartal. I motsatt retning trakk et lite comeback for euroen, som steg markert fra en ny fireårsbunn mot dollar tidligere på dagen. Optimistiske toner fra den amerikanske sentralbanken var også med på å dempe fallet.
Til slutt endte de tre viktigste aksjeindeksene i USA ned mellom 0,5 og 0,8 prosent (se tabell nederst i saken).
Tysk krisetiltak
Mest oppmerksomhet fikk imidlertid gårsdagens tyske forbud mot udekket shorthandel i ti tyske finansaksjer og forbud mot udekket kredittforsikring på obligasjoner.
Les mer: Tyske tiltak skremmer Wall Street
Forbudene sendte amerikanske børser nedover igår og børsfallet spredde seg videre til Europa i dag. Børsene i London, Frankfurt og Paris endte alle ned mellom 2,7 og 2,9 prosent.
- Vi ser at Europa er i ferd med å konfrontere noe av motvinden. Folk er bekymret for en ny nedgang i global etterspørsel. Vi er alle én stor verden nå, og det er frykt for at økonomiske problemer kanskje kan få innvirkning på vår side av Atlanteren, sier forvalter Lawrence Creatura i Federatet Investors Inc til Bloomberg News.
Frykter smitte
Den samme bekymringen uttrykte også flere av medlemmene i Federal Reserves rentekomité i forbindelse med rentemøtet i slutten av april i år.
- Dersom andre europeiske land svarer med å intensivere sine innstramningstiltak, vil resultatet trolig bli svakere vekst i Europa og potensielt en svakere bedring i den globale økonomien, heter det i referatet fra møtet. Referatet ble offentliggjort onsdag kveld.
Enkelte av medlemmene uttrykte også bekymring for at en krise i Hellas eller andre europeiske land kan ha en alvrolig effekt på de amerikanske finansmarkedene, noe som også vil hemme veksten i USA.
Les mer: Frykter smitte fra Europa
Moderat vekst
I diskusjonene om den økonomiske situasjonen og utsiktene fremover var imidlertid styret enig om at data som var samlet inn og informasjon fra kontakter i bedriftene indikerer at den økonomiske aktiviteten fortsetter å ta seg opp og at arbeidsmarkedet er i ferd med å bli bedre.
Medlemmene venter nå en vekst i amerikansk økonomi på 3,2 til 3,7 prosent i år, sammenlignet med prognosen på 2,8 til 3,5 prosent fra januar i år. Prognosen for 2011 er uendret på 3,4 til 4,5 prosent.
I første kvartal var den annualiserte veksttatkten på 3,2 prosent i USA, ifølge tall som det amerikanske handelsdepartementet la frem i april.
Situasjonen i det amerikanske boliglånsmarkedet, som var den utløsende faktoren for finanskrisen i 2008, er imidlertid fortsatt vanskelig.
Ifølge fersk statistikk fra Mortgage Bankers Association steg andelen boliger med misligholdte lån til 4,63 prosent i årets første kvartal, opp fra 4,58 prosent i fjorårets fjerde kvartal.
Indeksene (sluttkurser)
Les også:
Vil ha aksjepause ved store kursfall i USA
<b>Storsalg av norske kroner</b>
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.