– Det er veldig interessant at alle særinteressegrupper var skuffet og sinte. Det tyder på at det var helt riktig arbeid, mener investoren og milliardæren Jens Ulltveit-Moe (72).
– Det var nesten komisk. Det var pendlere, det var aleneforeldre og det var fagforeninger. Det er jo hele poenget. Å gå gjennom skattesystemet og fjerne alle særfordeler og øke skattefundamentet og redusere skatteraten. Veldig få snakket om nytten av redusert bedriftsbeskatning, sier han.
Helt nødvendig reduksjon
– Hva er det mest positive?
– Det er helt åpenbart den reduserte selskapsskatten.
– Hvor nødvendig er det?
– Det tror jeg er veldig nødvendig. Forskjellen mellom Norge og andre land på selskapsskatt er jo stor. Da oljeprisen var over 100 dollar, var ikke det så farlig. Nå er vi i den situasjonen at vi setter pris på investeringer, og da må vi få den raten ned.
Hær av skjerpelser
Eiendomsinvestoren Christian Ringnes (60) har vanskelig for å forstå at utvalgets forslag vil være spiselig for noen tenkelige politiske konstellasjoner på Stortinget.
– Det er jo snakk om en hær av skatteskjerpelser for å finansiere reduksjonen i selskapsskatten. Nær sagt alle skal være med å bidra for å få ned den skatten, og det jeg liker minst er økningen i utbytteskatten. Når utvalget samtidig vil beholde dagens formuesskatt, må bedriftseierne ta ut enda mer av bedriftene for å finansiere dette. I realiteten blir dette en skjerpelse av formuesskatten, sier han.
– For vår del, med mange hoteller, er det også et skritt i feil retning å øke momsen på overnatting. Forslaget betyr en økning på ti prosent i utsalgsprisen. Det vil være uheldig for norsk reiseliv som allerede sliter med et høyt kostnads- og prisnivå.
– Men er det ikke bra med redusert selskapsskatt?
– Joda, men jeg kan ikke skjønne at vi absolutt skal bli best i klassen med en skattesats på 20 prosent. Og om den skulle reduseres, kunne vi jo heller brukt noe av den store formuen vår for å få det til.
– Ser du en mulighet for et bredt skatteforlik?
– Jeg kan se konturene. Men da tror jeg forslaget om økt boligskatt blir droppet og at vi havner på en selskapsskatt på 21–22 prosent. Så vil sikkert skatten får bedriftseierne bli like hard som i dag, tror Ringnes.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.