– Han har fått forklare seg om det han og Økokrim ønsket, men er pålagt taushetsplikt om innholdet av hensyn til videre etterforskning. Han er nå løslatt, opplyser Holbas advokat John Christian Elden til NTB.

Holba som er direktør for oppstrømssegmentet i Yara, ble pågrepet og siktet for medvirkning til grov korrupsjon fredag morgen. Det samme ble selskapets finans- og strategidirektør Hallgeir Storvik.

Mens Storvik ble løslatt etter avhør fredag kveld, måtte Holba tilbringe natten i arresten. Begge nekter straffskyld.

Sprikende forkl#229er
Førstestatsadvokat Marianne Djupesland i Økokrim vil ikke si noe om hva som kom ut av avhørene eller hva politiet ønsket å bringe klarhet i. Hun vil heller ikke si om det er aktuelt å begjære varetektsfengsling i saken.

Ifølge Elden gikk Økokrim til pågripelse som følge av sprikende forkl#229er i saken. Det var Holba selv som for fire år siden varslet om mistenkelige pengekrav mot selskapet. Pengekravene knytter seg til Yaras virksomhet i Libya, som Holba selv var med å stable på beina.

– Hvorfor skulle han varsle om noe, hvis det var noe han ville skjule? Han varslet så snart han fikk vite om dette. Men det skjedde altså innenfor hans myndighetsområde i Yara, sier Elden til Dagens Næringsliv.

– Finansdirektør Hallgeir Storvik var i avhør villig til å forklare seg i detalj om selskapets økonomiske disposisjoner, ifølge advokaten hans, Nicolay Skarning.

– Han erklærte seg ikke skyldig i straffbare forhold, men ønsket samtidig Økokrims etterforskning velkommen. Jeg er godt fornøyd med sakens utvikling, sier Skarning, som har håp om at Storviks status om kort tid vil bli endret fra siktet til vitne.

Korrupsjon

Yara ble i fjor vår siktet for grov korrupsjon etter at selskapet selv varslet om mulige ulovlige utbetalinger i forbindelse med selskapets etablering i Libya og et samarbeid om produksjon og salg av gjødsel i India. Forholdene omfatter også et tidligere Yara-eid selskapet i Sveits.

– At Økokrim tar ut to siktelser er et uttrykk for hvor alvorlig saken er. Vi har selvsagt nulltoleranse for korrupsjon i alle selskaper der staten er inne på eiersiden, sa næringsminister Trond Giske (Ap) til NTB fredag kveld.

Staten er største aksjonær i Yara, med en eierandel på 36,2 prosent. Ifølge Giske har korrupsjonssaken blitt tatt opp flere ganger i eierdialogen med selskapet. På spørsmål om han har tillit til at Yara-ledelsen har håndtert saken godt nok, svarer han slik:

– Vi vil gjøre opp status når alle forhold er blitt belyst. Det skjer gjennom Økokrims etterforskning og granskingen som selskapet selv har tatt initiativet til.

– Overrasket

Konsernsjef Jørgen Ole Haslestad i Yara International sier han er overrasket over utviklingen.

– Yara har hatt et tett samarbeid med Økokrim i prosessen så langt, og dette vil fortsette også i denne nye fasen. Det er viktig for oss å komme til bunns i denne saken, og vi vil nå avvente Økokrims videre arbeid, uttalte konsernsjefen i en børsmelding fredag.

Yara har selv initiert en ekstern gransking av forholdene. Granskingen har pågått parallelt med Økokrims etterforskning, under ledelse av Jan Fougner i advokatfirmaet Wiersholm.

– Jeg kan ikke uttale meg offentlig om dette, sier Fougner til NTB. Han vil heller ikke bekrefte eller avkrefte om Storviks og Holbas navn har dukket opp i granskingen.

Men at Fougners gransking har avdekket uregelmessigheter, er det ingen tvil om. Allerede 23. mars sendte Yara ut en pressemelding som sier at det har skjedd «uakseptable utbetalinger» fra det sveitsiske selskapet som den norske gjødselgiganten er involvert i.

Fredag falt Yara-aksjen med nærmere 6,5 prosent, men analytiker Anne Gjøen i Handelsbanken Capital Markets tror neppe saken får varige følger for verdien av selskapet.

– Korrupsjonssaken har versert siden i fjor, uten å prege kursutviklingen i særlig grad, sier hun.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.