I rapporten Econ Nye Boliger, som legges frem i dag, er det solgt 346 nye boliger mot 335 i rapporten som ble lagt frem før jul. Det tilsvarer en økning på 3,2 prosent.
- Jeg er overrasket over at salget øker såpass fort. Jeg trodde man måtte se at det var fart i bruktboligmarkedet før man turde å kjøpe, sier Jan Høegh til DN.no.
Han står bak Econ Nye Boliger, som kommer annenhver måned og gir oversikt over pris- og salgsutviklingen i nyboligprosjekter på Østlandet.
- Salgstakten er litt høyere enn ved forrige måling, men er fortsatt relativt lav. Med dette tempoet ville det tatt nesten to og et halvt og år å selge ut alle boligene hvis det ikke ble tilført en eneste ny bolig på markedet, sier Høegh.
Bruktboligprisene steg kraftig i januar, og mandag ble det lagt fem nye tall som viser at trenden fortsatte i februar.
Les sakene:
Solid hopp for boligprisene
Kraftig stigning for Obos-boliger
- Har sett det verste
<b>Smugselger boliger</b>
Flere ferdigstilte
Salget de to siste månedene utgjør 3 prosent av det totale antallet boliger i prosjektene Econ Pöyry har registrert. Salget var på 1 prosent ved forrige måling (desember), og 3 prosent på samme tid i fjor.
Antallet ferdigstilte boliger til salgs øker fortsatt, og er nå 1.034, mot 872 i forrige rapport.
- Det er det høyeste tallet vi har sett noen gang, sier Høegh.
Flere prosjekter er stoppet
Imidlertid synker antallet ledige boliger totalt, og har ikke vært lavere siden august 2007.
- Antallet ikke igangsatte boliger til salgs er det laveste vi har målt, med 805 boliger. Dette tyder på at det er en tilpasning i markedet, sier Høegh.
Forrige rapport besto av 12.669 nye boliger, nå har antallet falt til 12.263
- Jeg ser at en del er tatt ut av listene. En del er kansellert, og en utbyggere har valgt å leie ut, men jeg tror kanskje utleievinduet begynner å lukkes. Leieprisene har begynt å gå nedover. Det betyr at markedet begynner å bli fullt. Nå tyder bruktboligtallene på at mange som har sittet på gjerdet, velger å kjøpe. Og ettersom etterspørselen synker, blir denne muligheten vanskeligere å utnytte etter hvert, sier Høegh.
Prisen har falt
Samlet har 47 prosent av boligene i Econ Pöyrys database en salgspris på over 35.000 kroner per kvadratmeter. 68 prosent koster mer enn 30.000, mens 86 prosent koster mer enn 25.000 kroner per kvadratmeter og 97 prosent mer enn 20.000 kroner.
- Gjennomsnittlig kvadratmeterpris for alle boligene i vår database er 34.900 kroner, sier Høegh.
Høyest ligger Oslo Vest/Sentrum med et gjennomsnitt på 51.500 kroner per kvadrat, Øvre Romerike ligger lavest med et gjennomsnitt på 25.400 kroner per kvadrat.
Høegh mener man ikke skal legge for mye vekt på prisnedgangen i statistikken. Den kan skyldes at det er salget av mindre sentrale og rimeligere prosjekter som går best, samt at det legges ut få nye prosjekter. Dermed er prisene til dels basert på et litt eldre prisbilde.
De ti prosjektene som selger best er alle utenfor sentra, relativt store og rimelige.
- Her kan vi få en langvarig situasjon hvor denne typen prosjekter selger ok, mens sentrale, små og dyre boliger kan komme til å slite lenge, sier Høegh.
- Et stemningsskifte
- Akkurat som i bruktboligmarkedet ser det ut til å ha vært et stemningsskifte, men jeg er usikker på om det vil vare, sier Høegh.
Mange mener oppgangen i brukboligmarkedet er drevet av rentenedsettelsene, Høegh mener det samme kan være tilfelle for nye boliger.
- Men det er stor usikkerhet rundt arbeidsledigheten. Hvis den blir høyere enn de fem prosentene i prognosene til Statististisk sentralbyrå, vil det legge en demper på boligmarkedet.
Saken oppdateres
Hvordan går det for boligmarkedet fremover? Diskuter saken!
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.