Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) sender denne uken ut et forslag på høring som åpner opp for privat oppmåling av eiendommer. Kommunene har monopol på dette i dag.
- Forslaget skal gjøre det enklere for grunneiere å få tilgang til landmåling, og det skal bli en mer fleksibel og effektiv organisering av eiendomsoppmåling. Personer og bedrifter vil få valgfrihet og vi forenkler systemet med registrering av eiendomsopplysninger, sier Sanner.
- Veldig bra, dette er noe vi har bedt om lenge for da slipper vi å vente på plan- og bygningsetaten, sier direktør for eiendomsinvesteringer Petter Cedell i Selvaag Bolig.
Sanner mener forslaget vil halvere behandlingstiden.
Norge er ett av få land i Europa der kommunene fortsatt har monopol på denne oppgaven
Idag er det store forskjeller mellom gebyrer som kommunene gir utbyggerne ved eiendomsoppmåling. I store utbyggingssaker kan gebyret variere fra noen tusen til over en halv million kroner, ifølge departementet.
- Konkurranse på landmåling kan også føre til rimeligere tjenester og lavere kostnader, sier Sanner.
- Skoen trykker mest i Oslo
Cedelll i Selvaag Bolig mener forslaget vil føre til raskere prosesser.
- Man sparer en god del tid, og kan oppnå avklarte tomtegrenser uten å måtte vente på tilgjengelig kapasitet i kommunene. Vi opplever at det ikke går så fort som det kunne gjort, sier han.
I utgangspunktet gjelder dette hele Norge.
- Men jeg føler at skoen trykker mest i Oslo. I forbindelse med rammesøknad og igangsettingstillatelse trenger man disse dataene på plass. Det kan gjøre at vi oppnår godkjent rammetillatelse og igangsettingstillatelse tidligere enn vi ellers ville ha fått, sier Cedell.
Administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentenes forening er enig:
- Det er en viktig sak for å få fortgang i prosessen med å seksjonere boliger. Det tar lang tid i dag, sier Jæger.
Sanner går inn for en ordning med autorisasjon av ansvarlig landmåler i tråd med ordningen i mange andre europeiske land, blant annet Danmark.
- Må bygges flere små leiligheter
Ekspertutvalget som skal gi Oslos byråd forslag som skal gi fart på boligbyggingen la tirsdag frem sitt syn på leilighetsfordelingsnormen i hovedstaden.
Les sakene:
Vil bygge flere små leiligheter i Oslo
- Skal vi bygge boliger for en haug med hagesøkende barnefamilier som ikke ønsker å bo i sentrum?
Halve utvalget går inn for at det skal bygges flere mindre leiligheter i Oslo, men resten ønsker at dagens norm skal bestå.
Leilighetsnormen i Oslo innebærer kort fortalt at ingen nye sentrumsnære boliger skal være under 35 kvadratmeter, og 40 prosent av boligene i nye prosjekter skal være over 80 kvadratmeter.
- Kommunene må bygge det folk etterspør. Når etterspørselen etter små leiligheter går opp, er der det klart at det også må bygges flere små leiligheter. Derfor blir en slik norm gammeldags. Man må tilpasse både utbygging og retningslinjer til tiden vi lever i. Det må bygges mer raskere og man må få kostnadene ned, sier Sanner.
Han viser også til at regjeringen i 2014 vedtok at halvparten av nye leiligheter under 50 kvadratmeter unntas fra tilgjengelighetskravene, noe som ifølge bransjen skulle redusere salgsprisen med flere hundre tusen kroner.
- Nå må kommunen også følge opp og bidra til at vi får mer og raskere utbygging samt reduserte kostnader, sier Sanner.
Les også:
Ny rapport: Fire nye år med boligprisvekst
Leilighet på 13 kvadrat gikk nesten 30 prosent over prisantydning
- Sterkeste juliprisvekst i Oslo siden målingene startet
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.