- Boligbyggingen har antagelig vært noe lav, men de tallene som utbyggerne opererer med i forhold til udekket boligbehov, de kjenner ikke vi oss igjen i, sier sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken Capital Markets.
Torsdag la boligbyggeren Obos frem tall som viste at prisene for Obos-boliger i Oslo steg med to prosent i august som gir en prisstigning på 23,24 prosent så langt i år. Obos-sjef Daniel Siraj maner myndighetene om å legge til rette for økt boligbygging for å dempe den voldsomme prisveksten. Han er ikke den eneste utbyggeren som har ropt om at det må bygges mer.
- Hvis det er så stort behov for folk å bo, så burde leieprisene ha steget mer, sier Due-Andresen og peker på at prisene i leiemarkedet ikke har steget i samme grad.
Les også: Prisene på disse boligene har steget med over 23 prosent hittil i år
Hun viser til at det ikke er fødselsoverskuddet, men netto tilstrømming av folk som i størst grad driver behovet for nye boliger. Snakket om stadig økende urbanisering er en sannhet med modifikasjoner, mener sjeføkonomen.
- Nettoinnflyttingen til Oslo fra andre regioner har en neglisjerbar effekt på befolkningsveksten. Fødselsoverskuddet har vært stabilt, men samlet befolkningsvekst har vært avtagende i Oslo siden 2008 grunnet avtakende nettoinnvandring. Det vil si at boligbehovet er mye lavere enn om man bare ser på den totale befolkningsendringen som jo er mye drevet av et fødselsoverskudd som i mindre grad gir seg utslag i økt boligbehov, sier Due-Andresen.
Hun viser også til at størrelsen på nye husholdninger i Oslo har økt de siste ti årene, det vil si at det er flere personer som bor per kvadratmeter enn tidligere.
- Disse trendene er forskjellig fra hva vi ser i andre regioner, noe som gjør det helt naturlig at boligbyggingen er lavere i Oslo enn andre steder, sier Due-Andresen.
De største eiendomsmeglerkjedene i landet spår voldsom prisoppgang for leiligheter i Oslo i år, noen opp mot 25 prosent.
Les også: – Vil stige mer enn 25 prosent i 2016 (DN+)
Boligbyggingen har allerede begynt å ta seg kraftig opp ifølge Due-Andresen, og Handelsbanken advarer mot en overdreven boligbygging basert på kortsiktig boligprisvekst.
- Vi ser at boligbyggingen har en tendens til å svinge med prisutviklingen, så man skal være forsiktig nå så man ikke setter i gang en boligbygging som ikke er bærekraftig. Ser man på prisveksten i Oslo over tid, er det ikke slik at det systematisk har steget mer her enn andre steder. Boligbyggerne vil jo gjerne bygge flere boliger, det er veldig gode priser nå så det er en lønnsom affære, men man skal være forsiktig med å høre på særinteressene i denne debatten, sier Due-Andresen.
«Sitter tettere på virkeligheten»
- Isolert sett har vi ingen særinteresse i dette. Vi er så store og klarer uansett å bygge boliger i Oslo, selv med vanskelige politikere. At en planprosess tar lang tid gjør bare at varen vår blir enda mer verdt. Vi prøver å ta et samfunnsansvar. Vi tror ikke denne utviklingen er sunn over tid, sier Obos-sjef Daniel Siraj.
Han tar det ikke så tungt at Due-Andresen har et annet synspunkt enn ham.
- Jeg føler vi sitter tettere på virkeligheten enn disse sjeføkonomene, sier Siraj.
Han lister opp Obos-prosjekter på Røa og Fornebu med langt flere interessenter på liste enn det er boliger.
- Den eneste tingen som kan få et marked i sunn balanse er at det er rimelig samsvar mellom tilbud og etterspørsel, sier Siraj.
Les også:
– Boligprisveksten er skremmende
- Slik skapes et sterkt underliggende press i boligmarkedet
- Et sykdomstegn når det offentlige ikke klarer å legge til rette for at folk får tak over hodet (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.