Finansdepartementet la fredag morgen frem sine forslag til nye kapitalkrav for banker.

Les: Her er kravene bankene frykter

- Jeg mener det er viktig nå å få på plass nye lovregler om kapital som gjennomfører det nye internasjonale regelverket. Trygge, solide og gode banker tjener oss alle, sier finansminister Sigbjørn Johnsen i en pressemelding som ble sendt ut i forbindelse med en pressekonferanse fredag formiddag.

Ikke grunnlag for å heve renten
Ifølge TDN Finans tilsvarer summen av det foreslåtte nye minstekravet til ren kjernekapital og bufferkravene pr 1. juli 2013 ni - 9 - prosent ren kjernekapital.

- Bankene ligger godt an. Såvidt jeg vet er det ingen som ikke oppfyller kravene til ni-prosenten, sa finansminister Johnsen under pressekonferansen fredag.

Selv før Finansdepartementet offentliggjorde sine forslag til nye kapitalkrav hevet blant annet DNB renten som respons på "signalene om nye kapitalkrav".

Ifølge TDN Finans skriver Finansdepartementet nå i forslagene til nye kapitalregler at de nye reglene ikke i seg selv vil gi grunnlag for renteøkninger.

De viser til at den rene kjernekapitaldekningen i bankene steg med mer enn et prosentpoeng i løpet av 2012 til litt over 11 prosent pr 31. desember 2012.

«Med samme nivå på inntjeningen videre vil bankene lett kunne oppfylle det høyere minstekravet i 2016. Siden bankene har svært høy løpende inntjening med dagens rentemarginer, og allerede er godt på vei til å oppfylle kravene slik de foreslås for 2016, skal disse forslagene ikke i seg selv gi grunnlag for renteøkninger», skriver departementet.

Under pressekonferansen fikk Johnsen spørsmål fra salen om han mener DNB har grunnlag for å varsle sine kunder om en renteøkning på inntil 0,3 prosentpoeng.

- Basel 1 gulvet gjelder i dag, inklusive for den banken. Men denne saken dreier seg ikke om den nevne banken, den dreier seg om at vi skal legge grunnlaget forat vi generelt sett skal ha solide banker i Norge, svarte Johnsen.

Dette er de nye kravene, i korte trekk:

  • Etter lovforslaget skal banker ha minst 4,5 prosent ren kjernekapital.

  • Kravet om minst åtte prosent kapital videreføres, slik at det i tillegg blir krav om minst 3,5 prosent annen ansvarlig kapital.

  • Videre foreslås krav om en bev#229sbuffer på 2,5 prosent ren kjernekapital og en systemrisikobuffer som det første året skal være på 2 prosent ren kjernekapital.

  • Etter lovforslaget skal systemrisikobufferen for alle banker øke fra 2 prosent til 3 prosent ren kjernekapital fra 1. juli 2014, slik at det samlet blir krav på til sammen 10 prosent ren kjernekapital fra 1. juli 2014.

  • Det foreslås også at en egen buffer for systemviktige banker (som er spesielt viktige for økonomien), skal legges på med 1 prosent pr. 1. juli 2015 og 2 prosent pr. 1. juli 2016.

  • Økningen i systemrisikobuffer og det særskilte bufferkravet for systemviktige institusjoner vil kunne kreve en gradvis økning av kjernekapitaldekningen utover det nivået de aktuelle bankene og holdingforetakene har i dag.

  • Det foreslås også hjemmel for å gi regler om en motsyklisk kapitalbuffer på null til 2,5 prosent ren kjernekapital.
  • Kilde: TDN Finans

Viktig å bygge kapital
Finansdepartementet foreslår at reglene skal gjelde fra 1. juli 2013, og at kravene gradvis skal trappes opp.

- Den internasjonale finanskrisen har vist oss hvor sårbare bankene er og at svikt i tilliten til bankene kan spre seg raskt. Problemer i bankene kan få svært negative følger, for produksjon og sysselsetting, for enkeltmennesker, eiere og kunder. Vår egen bankkrise tidlig på 1990-tallet viste hvor viktig egenkapital og soliditet er. Det er samfunnsøkonomisk lønnsomt at bankene er solide og har god egenkapital. Det er derfor viktig å bygge opp kapital i gode tider, sier Johnsen.

Innføres tidligere enn fristen
Lovforslaget bygger ifølge Finansdepartementet på Basel III og EU-kommisjonens forslag. Etter planen skal det om kort tid fattes formelle vedtak om nye regler i EU, de såkalte CRD IV-reglene.

Departementets lovforslag innebærer både nye minstekrav til ren kjernekapital og fire nye bufferkapitalkrav for banker, kredittforetak og morselskap i bankkonsern. For verdipapirforetak foreslås bare nye minstekrav til ren kjernekapital, ikke bufferkrav. Systemet med nye kapitalkrav er gitt i det nye internasjonale regelverket.

- Vi velger å innføre nye kapitalkrav noe tidligere enn det som følger av gjennomføringsfristen i det internasjonale regelverket, sier finansminister Sigbjørn Johnsen. Også enkelte andre land, deriblant Sverige og Sveits, har valgt tidlig innføring.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.