Oljeselskapet er inne i en omfattende prosess for å effektivisere og spare kostnader, kalt Step (Statoil technical efficiency programme), som er delt i tre. Den første fasen er ferdig, mens den andre vedtas i disse dager.
Før sommeren vil rundt 2.000 ansatte få vite at de mister jobben.
Men alt til høsten starter den siste fasen, Step 3. Da vil enda flere jobber forsvinne, skriver Stavanger Aftenblad.
– Vi vet ikke hvilke yrkesgrupper eller forretningsområder de vil se på i Step 3. Men vi vet at det kommer til høsten, sier tillitsvalgt Per Steinar Stamnes, til avisen.
«Selvstyre»
En del av prosessen er å bli kvitt unødvendig papirarbeid og jobbe «smartere». Blant annet diskuteres det å gi mer selvstyre til plattformene, i stedet for at arbeidsprosesser må godkjennes fra land.
De ansattes representant i bedriftsforsamlingen, Per Martin Labråthen, bekrefter over for Aftenbladet at det blir store endringer.
– Vedtakene er ennå ikke gjort og ansatte som blir berørt er ennå ikke informert, sier han.
Kuttene i oljeselskapene får følger for leverandørene til industrien. Ifølge Budstikka skal over 15.000 jobber ha blitt borte til nå.
– Kan takke seg selv
Oljebransjen kan takke seg selv for kuttene som ansatte rammes av nå, mener oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets.
– Oljebransjen har brukt penger som fulle sjømenn. Det er lett å si i etterkant, men nå er festen over og de må rydde opp, sier hun til Dagbladet.
Nyheten om at Statoil skal fjerne 2.000 ansatte i tillegg til tidligere kutt, viser hvor stort presset i bransjen er, mener Saltvedt.
– Det viktigste man har, er ansatte. Å kutte i ansatte er derfor det absolutt siste man gjør. Det sier også noe om forventningene i bransjen, sier Saltvedt.
Oljeanalytiker Kristoffer Dahlberg i Sparebank 1 Markets mener også at oljeselskapene har brukt uansvarlig mye penger. Det var mulig fordi oljeprisen var høy og lønnsomheten veldig god, forklarer han.
Selv hvis oljeprisen går opp igjen, vil kostnadsnivået holde seg på dagens nivå, mener han.
– Det må effektiviseres, og det blir uten tvil en tøff omstillingsperiode. Man er redd for at flere jobber blir borte. Jeg frykter det blir verre før det blir bedre, sier han.
Les også: Best i klassen
Politirazzia hos rå melkebonde
Her har boligprisveksten vært vill de siste årene
Se video:
De nye Statoil-sjefene:
Dette sier du til dine ansatte i nedgangstider:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.