Kraftig oljeprisfall truer mange oljefelt på norsk sokkel. Et unntak er Johan Sverdrup-feltet i Nordsjøen, som er Norges største oljefunn siden 1980-tallet.
Feltet kan til og med bli enda mer lønnsomt med kostnadskutt, ifølge konsulentbyrået Rystad Energy og meglerhuset ABG Sundal Collier.
– Johan Sverdrup-feltet kan bli lønnsomt selv med en oljepris ned på 30-tallet. Det er fordi en så lav oljepris vil gi reduksjon i utbyggings-, boring- og vedlikeholdskostnader, sier seniornalytiker Espen Erlingsen i Rystad Energy.
41 dollar
Før disse eventuelle kuttene i investeringskostnader, trenger partene på Johan Sverdrup-feltet 41 dollar fatet for å gå i pluss, ifølge Rystad Energy.
– Johan Sverdrup-feltet er et sikkert prosjekt. Ryker det, er det vanskelig å se for seg at andre felt vil komme i drift på norsk sokkel. Det er et av de beste feltene i verden, sier Erlingsen.
Nye kutt
Byggingen av gigantfeltet i Nordsjøen skjer i en tid der hele oljeindustrien kutter priser. Jo billigere kontrakter, desto lavere blir utbyggingskostnadene.
– Ja, er ikke det godt timet, uttalte Statoils Johan Sverdrup-direktør, Øivind Reinertsen til DN forrige uke.
Statoil anslår at kostnadene i første del av utbyggingen vil være på 117 milliarder kroner. Men det anslaget kom før krisen i oljeservicesektoren.
– Totalt kan kostnadene offshore, det vil si blant annet rigg og vedlikehold gå ned med 10 til 15 prosent. Riggkontraktene for Johan Sverdrup er ned mellom 30 og 50 prosent under markedspris, sier Erlingsen.
Han får støtte fra analytiker John A. Olaisen i ABG Sundal Collier.
– Vi blir overrasket hvis ikke kostnadene i første fase kommer ned fra 117 milliarder kroner til 100 milliarder. Da blir lønnsomhetsprisen 30 dollar fatet, ned fra vårt anslag på 35 dollar fatet. Det er svært usannsynlig at oljeprisen blir under 30 dollar fatet i 2019. Det er mer sannsynlig at prisene er oppe i 60 til 70 dollar fatet, sier Olaisen.
Erlingsen understreker at feltet skal produsere for mer enn 50 år frem i tid.
– Johan Sverdrup-feltet vil sannsynligvis oppleve mange opp- og nedturer i oljeprisen, sier Erlingsen.
Kutter kostnader
Statoils interne mål er langt lavere enn 117 milliarder kroner i investeringskostnader.
– Vi setter mål på alle prosjekter i Statoil, også Johan Sverdrup-feltet. Det pågår et forbedringsarbeid internt og vi jobber sammen med leverandørene om kostnadene. Foreløpig ser vi at det er en god trend, selv om mye kan skje frem mot 2019, sier Kjetel Digre, prosjektdirektør for Johan Sverdrup-feltet i Statoil til DN.
– Hvis vi klarer å redusere kostnadene uten at det går utover kvaliteten på løsningene, vil lønnsomheten påvirkes positivt. Det er det ingen tvil om, sier Digre.
Johan Sverdrup-feltet vil pumpe opp olje fra sent 2019. Det er estimert at feltet kan produsere 50 år frem i tid.
«Bare å begrave»
Olaisen er mer bekymret for Statoils prosjekter i Barentshavet.
– Alle oljeprosjekter i Barentshavet er bare å begrave. Med dagens oljepris kan Johan Castberg-feltet skrinlegges. Snorre 2040 henger også i en tynn tråd. De to prosjektene kommer ikke på plass med dagens priser, sier Olaisen.
Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.