Fersk laks hadde en gjennomsnittlig eksportpris på 70,96 kroner per kilo forrige uke, opp 9,1 prosent fra uken før. Det opplyser Statistisk sentralbyrå onsdag.
- Dette er høyeste laksepris noensinne, men jeg tror den skal videre opp, sier Nordea-analytiker Kolbjørn Giskeødegård.
Stor etterspørsel
Årsaken er ganske enkelt at det er for lite fisk i markedet på grunn av en etterspørsel som vokser raskere enn tilbudssiden.
- I perioden 2013 til 2015 falt lakseprisene målt i lokal valuta i USA og Asia, noe som førte til økt etterspørsel- Tilbudet har ikke klart å holde følge, sier Giskeødegård.
Ifølge han er sushirestauranter en av de sterkeste prisdriverne og det er de største fiskene som er best egnet til sushi. Disse fiskene henter de høyeste kiloprisene.
- Ettersom råvarene utgjør en relativt liten del av sluttprisen er ikke sushimarkedet særlig prisfølsomt, sier Giskeødegård.
Sterk måned
Selv om prisene er på rekordnivåer tror Giskeødegård at prisene skal videre opp.
Han utelukker ikke at vi allerede til neste uke ser SSB prisen opp ytterligere og at prisene kan nærme seg 75 kroner kiloen. Men dette avhenger blant annet av ferieavviklingen i Norge.
- Sesongmessig er juli en sterk prismåned. På grunn av fellesferie slaktes det mindre på norske slakterier, mens ferien fortsatt ikke har begynt i Europa, sier Giskeødegård.
Børseventyr
Den voksende etterspørselen etter laks og de stadig økende lekseprisene har ført til svært gode tider for oppdrettsselskaper.
Oslo Seafood Index har gått opp mer 70 prosent det siste året, mens aksjene til selskaper som SalMar og Grieg Seafoods har gått opp over 120 prosent.
Onsdagen formiddag, etter at SSB la frem de rekordhøye prisene, er det for øvrig lite bevegelse i oppdrettsaksjer på Oslo Børs.
Oppjusterer anslag
Handelsbanken Capital Markets har oppjustert lakseprisanslag, estimater og kursmål for sektoren, melder TDN onsdag. Nyhetsbyrået viser til analytiker Kjetil Lye, som skriver i en sektorrapport at begrenset utbud, svak krone og sterk etterspørsel driver lakseprisene til rekordnivåer.
Markedsanalytiker Paul Aandahl i Norges sjømatråd viser overfor NTB til redusert produksjon av laks, blant annet på grunn av store problemer med lakselus i Norge og sykdom i Chile.
- Det er vært en forventning om redusert tilførsel av laks globalt, blant annet på grunn av sykdom i Chile. I Norge ventes det en stabil produksjon, og vi får dermed ingen vekst, sier Aandahl til NTB.
Følg markedene på DN Investor
Les også:
Asia i dag: Kritisk til EU-forhandlere: - Vis ryggrad!
DNB-sjef Rune Bjerke: - For sterk prisøkning til at den er bærekraftig
Åtte naboer gikk sammen: La 20 mill. i potten for å stoppe utbyggere (DN+)
Anbefalt av DNtv:
Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:
Offshore-lønninger og Statoil-kritikk, bank-konkurranse og renten:
DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen. Alle kan registrere seg her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.