Det britiske pundet nådde tirsdag sitt lavest nivå mot dollar på 31 år.
Pundet ble handlet ned 0,62 prosent til 1,276 dollar, og er nå nær femten prosent lavere enn nivået den var på etter EU-avstemningen 23. juni, melder The Wall Street Journal.
Pundsvekkelsen kommer som et direkte resultat av uttalelser av statsminister Theresa May, som i helgen varslet at Storbritannia vil utløse artikkel 50, begynnelsen på Brexit, innen utgangen av mars.
Bakgrunn: Britene fremskynder brexit og Hard landing (DN+)
- Ingen grunn til panikk
Pundet fortsetter også å svekke seg mot norske kroner. Tirsdag handles pundet ned nye 0,3 prosent til 10,2 kroner.
Nordea Markets mener pundsvekkelsen er drevet av frykt, i det den britiske økonomien i den senere tid har overrasket positivt.
Senioranalytiker Aurelija Augulyte påpeker at Theresa Mays uttalelser ikke burde overraske noen.
- Vi mener dette hverken er en nyhet eller grunn til å få panikk. Britiske makrotall og pengepolitiske beslutninger vil være driverne på kort sikt, skriver analytikeren i en oppdatering tirsdag.
Venter korreksjon
Nordea Markets tror pundet vil styrke seg mot slutten av året, og viser til at pundet er undervurdert mot de fleste langsiktige måleparametre.
Markedet er imidlertid negativt på nåværende tidspunkt, og pundet tynges av spekulative posisjoner som vedder på at pundet vil fortsette å svekke seg, påpekes det.
- Mens politiske beslutninger innenlands har betydning, spiller internasjonale forhold en stor rolle også i månedene som kommer. Ettersom pundet forblir den mest "risikable" av G4-valutaene, vil høyere oljepris, lange renter og et generalt positivt risikosentiment, som vi venter mot årsskiftet, virke støttende for pundet, skriver analytikeren.
City skjelver
Ledende europeiske politikere har tidligere varslet at Storbritannia ikke kan vente seg spesialbehandling.
Prosessen kan imidlertid forenkles om man går for en "hard exit", der Storbritannia vil inngå en separat handelsavtale med EU, som tidligere inngått med en rekke andre land.
Den store usikkerheten vil være rundt tilgangen på finansielle tjenester i EU-markedet, som ikke har vært del av noen tidligere handelsavtale, ifølge The Wall Street Journal.
- Vi vil jobbe konstruktivt på basis av en melding, ikke på en tale. Det vil ikke være noen forhandlinger inntil meldingen foreligger, sa EU-kommisjonens talsperson Margaritis Schinas mandag.
Langvarig usikkerhet
Selve utmeldelsesprosessen vil ta minst to år, men den kan også komme til å pågå lengre dersom britene og EU-landene blir enige om dette.
Storbritannias finansminister Philip Hammond betegnt mandag tiden som ligger foran britene som en økonomisk berg-og-dalbane.
I et intervju med BBC sa han at det kommer til å bli en periode på to år - kanskje lenger - der næringslivet kommer til å leve i usikkerhet om hvordan forholdet til EU kommer til å bli. Han sa at mange selskap utsetter investeringer på grunn av denne usikkerheten.
- Dersom vi ikke griper inn for å slå tilbake mot dette, vil det få betydning for den økonomiske utviklingen og sysselsettingen, sa Hammond.
Les også: Britisk finansminister spår økonomisk berg-og-dalbane
Britene lite imponert over regjeringens brexit-håndtering
Følg markedene med DN Investor
Hør DN-podcasten om at penger er gratis: Rentenivået er unormalt lavt, og økonomene har ikke filla peiling på hvorfor. DNs utgavesjef Terje Erikstad og makrojournalist Einar Takla diskuterer med finansjournalist Marte Ramuz Eriksen hva som skal til for å få Øystein Olsen og andre sentralbanksjefer i zen.
Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.