Vimpelcom-høringen på Stortinget er utsatt etter påtrykk fra Riksadvokaten.
Senterpartiets Per Olaf Lundteigen mener henvendelsen fra landets øverste påtalemyndighet er upassende, men leder Martin Kolberg avviser at kontroll- og konstitusjonskomiteen har latt seg styre.
– Jeg har aldri opplevd noe lignende før, sier Lundteigen til NTB. Han var alene om å stemme nei da Vimpelcom-høringen ble utsatt «inntil videre» under et ekstraordinært komitémøte mandag ettermiddag.
– Vi hadde klart å gjennomføre høringen uten å ødelegge for etterforskningen. Det er statsrådens eierstyring som er det sentrale for oss, ikke straffesaken, sier Lundteigen.
Høyres Michael Tetzschner advarte på forhånd mot å invitere siktede personer til høringer i regi av kontroll- og konstitusjonskomiteen. Han mener beslutningen om å utsette høringen er «pinlig, men nødvending».
– Dette er helt i samsvar med det Høyre foreslo for flere uker siden. Det kler ikke komiteen at flertallet på forhånd ikke evnet å gjøre en saklig avgrensning. Når komiteen begynner å stille spørsmål som skal avklares bevismessig av dem som har etterforskningskompetanse, så er vi på ville veier, sier Tetzschner.
Brev
Riksadvokat Tor-Aksel Busch troppet ifølge VG selv opp på Stortinget fredag i forrige uke for å be komiteen utsette høringen som skulle finne sted 16. desember. I et møte med komitéleder Kolberg og -nestleder Tetzschner skal han ha overlevert et brev der anmodningen begrunnes.
I brevet går det fram at Økokrim-sjef Trond Eirik Schea «etter det beste faglige skjønn» frykter at en åpen høring i Stortingets kontrollkomité «kan skade den pågående etterforskningen». Busch understreker at det fullt og helt er opp til komiteen å velge om høringen blir gjennomført som planlagt eller ikke.
Aps Martin Kolberg sier han ikke er kjent med at en lignende anmodning fra Riksadvokaten noensinne har kommet til Stortinget. Likevel finner han ikke initiativet upassende, slik Lundteigen gjør.
Avviser kritikk
– Vi må kunne tåle et fornuftig samspill mellom statsmaktene. Når Riksadvokaten henvender seg til Stortinget og sier at det er viktige etterforskningsmessige grunner for å utsette høringen, så har vi respekt for det, sier Kolberg til NTB.
Han understreker at det ikke er snakk om å legge Vimpelcom-saken til side og tror ikke utsettelsen skader Stortingets arbeid med saken på noen måte. Kritikken fra Michael Tetzschner tar han ikke til seg.
– Vi har hatt et behov for å få kartlagt Næringsdepartementets og statsrådens gjøren og laden. Vi må ikke glemme at vi allerede har hatt én høring i denne saken, uten at vi greide å konkludere for Stortinget i plenum. I ettertid har vi dessuten fått vite at de to mest sentrale i høringen ikke har snakket sant, sier Kolberg.
Han poengterer at komiteen ikke har hatt til hensikt å gå inn på de strafferettslige sidene ved Vimpelcom-saken. Mandagens beslutning legger ingen føringer for andre saker der komiteen ønsker å høre siktede personer, understreker han.
Les også: Sjeføkonom advarer om asylkostnad: - Debatten må tas
Laveste oljepris på nesten syv år
Mener han kjøpte katta i sekken
Se også:
Deler ut gratis is i kampen mot issmelting:
Les også: - Skuffet, trist, skremt
- Vi trenger en helelektrisk bil
Se også: (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.