– Vi kommer til å fortsette med olje og gass, men vi skal også ha flere jobber i andre sektorer fremover, sier statsminister Erna Solberg (H) til NTB.
Hvis norsk petroleumsaktivitet blir stengt ned, blir den erstattet av produksjon i andre land med høyere utslipp, fremholder Frps klimapolitiske talsmann Oskar Grimstad.
– Frps anbefaling er derfor full fart for norsk olje og gass framover for å nå målene i Parisavtalen, sier han.
Blekket var knapt tørt på Parisavtalen før miljøbevegelsen og flere politiske partier krevde at 23. konsesjonsrunde i Norge blir skrinlagt, og at letingen etter mer olje på norsk sokkel stanser.
KOMMENTAR: Derfor er klimaavtalen viktig
– Gass del av løsning
Erna Solberg minner for sin del om at kull er «klimaverstingen», og at norsk gass er en del av løsningen i Europa fram mot 2030.
– Vi skal gjøre tiltak i alle deler av norsk økonomi for å nå de ambisiøse målene som Stortinget vedtok etter at regjeringen foreslo dem i fjor vår. Men det betyr ikke at det ikke kommer til å være behov for både olje og gass i årene fremover, sier hun.
Ap-leder Jonas Gahr Støre sier til NTB at olje- og gassektoren må regne med færre og dyrere kvoter, konkurranse fra fornybar energi og forventninger om kutt i utslippene. Samtidig legger han til:
– 23. konsesjonsrunde er i gang og skal gjennomføres. Den bidrar til at Norge leverer gass til Europa. Det er viktig for å få til et skifte bort fra kull. Jeg har ikke sett noe regnestykke som har vist at nedstengning av norsk olje og gass vil løfte fornybarsatsingen i Europa.
– Avlys boring i nord
Bellona mener avtalen kan bety kroken på døra for norsk olje og gass etter 2035, mens miljøstiftelsen Zero krever at Norge tar et særlig ansvar for å lede an i utfasingen av fossil energi.
– Noe av det første vi må gjøre, er å avlyse oljeboringen i nordområdene, sier Naturvernforbundets leder Lars Haltbrekken.
– Det er overhodet ikke plass til norsk olje fra Barentshavet eller norsk gass langt inn mot 2040 i et 1,5-gradersscenario, sier leder Truls Gulowsen i Greenpeace i Norge.
Krever nye forslag
Venstre-nestleder Ola Elvestuen mener Norge nå må skru opp egne ambisjoner.
– Det er ingen tvil om at med et verdenssamfunn som tar denne avtalen på alvor, så vil det få store konsekvenser for olje- og gassvirksomheten, også i Norge, sier han.
SVs Heikki Eidsvoll Holmås krever at regjeringen umiddelbart fremmer forslag til nye klimakutt og klimamål for Stortinget.
– Stortinget bør avlyse hele 23. konsesjonsrunde og stanse letingen etter ny olje og gass på norsk sokkel, sier Miljøpartiet De Grønnes Rasmus Hansson.
– Bred oppslutning
Olje- og energiminister Tord Lien (Frp) peker på at det er bredt politisk flertall for å åpne 23. konsesjonsrunde.
– Vi registrerer betydelig interesse fra selskapene for å søke her. Vi vil fortsette å ha en streng klimapolitisk ramme for aktiviteten vår, med kvoteplikter og høy CO2-avgift, sier han.
Leder Karl-Eirik Schjøtt-Pedersen i Norsk olje og gass viser til at norsk energipolitikk har bred oppslutning i Stortinget.
– Norsk olje- og gasspolitikk, som er trukket opp ved et bredt flertall i Stortinget – herunder opplegget for den 23. konsesjonsrunde – er helt i tråd med den klimapolitikk regjeringen og Stortinget har fastsatt, sier han. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.