"Gratulerer til USAs nye president Donald Trump og det frie amerikanske folket", skrev Marine Le Pen på Twitter da den amerikanske valgseieren var et faktum.
Lederen for det høyrepopulistiske partiet Nasjonal Front vil utfordre Frankrikes to etablerte partier, og stiller til valg våren 2017. Sjokk-valget i USA kan ha styrket Le Pens vinnersjanser, tror forskerne.
- Trump-velgerne er akkurat de samme som stemte for en brexit, det er hvite, uutdannede som har stemt på ham. Det samme kan skje i Frankrike, og gi økt støtte til Marine Le Pen og hennes parti, sier professor og Frankrike-kjenner George Chabert ved NTNU.
Inspirert av Trump
Også seniorforsker og Frankrike-ekspert Pernille Rieker ved Norsk utenrikspolitisk institutt (Nupi) tror Trumps valgseier får betydning for Le Pens oppslutning:
- Når Brexit og Trump som president er mulig, øker det sjansene til at Le Pen også har en mulighet i Frankrike. Det vi ser er en kamp mot elitene, som mange også franskmenn føler veldig på. Presidentvalget blir sånn sett en test for Europa, sier Rieker.
Marine Le Pen jublet da brexit ble et faktum. Politikeren vil melde Frankrike ut av eurosonen, nasjonalisere industrien og få slutt på muslimsk innvandring.
Partiet hennes har vært på frammarsj de siste årene. I fjorårets regionvalg fikk Nasjonal Front nesten 30 prosent av stemmene.
- Oppslutningen er på mange måter et resultat av en feilet strategi fra de etablerte partiene, og da særlig venstresiden, som ikke har klart å fange opp sitt eget velgergrunnlag. De sosialdemoratiske partiene blir av mange sett på som en del av eliten, som ikke tar vanlige folks interesser på alvor, sier seniorforskeren.
Kan gi smitte-effekt
Verken mediene eller meningsmålingene forutså at Trump skulle stikke av med seieren i det amerikanske presidentvalget. Det samme skjedde da britene stemte for å melde seg ut av EU i sommer.
Rieker utelukker ikke at franskmenn som vanligvis ikke stemmer ved valg kan gå til urnene for å støtte Nasjonal Front.
- Disse velgerne har sett at det fungerer i USA og med Brexit. Det kan føre til at flere vil innse at deres stemmer er viktige, sier hun.
Ifølge Chabert er det flere synlige fellestrekk mellom de amerikanske velgerne som stemte på Trump, og de som støtter Le Pen og Nasjonal Front.
- De som stemmer på de etablerte partiene er de som har fordeler av globaliseringen. Nasjonal Fronts velgere representerer arbeiderklassen, som tidligere stemte sosialistisk, og en stadig voksende middelklasse som har blitt mer og mer marginalisert, sier Chabert.
Utfordres av de konservative
Nåværende president François Hollande har foreløpig ikke varslet om han vil stille til nyvalg. Hollande, som representerer Sosialistpartiet, scorer rekordlavt på meningsmålingene, oftest godt under 20 prosent.
- Hollande er veldig upopulær, men mest sannsynlig stiller han til gjenvalg. Står Hollande og Le Pen mot hverandre i andre runde er det større sjanse for at hun kan gå av med seieren, sier Rieker.
På den konservative siden skal eks-president Nicolas Sarkozy kjempe mot sin erfarne partifelle Alain Juppé om å bli de konservatives kandidat. Juppé har ledet klart på meningsmålingene.
Dersom Juppé vinner første valgrunde kan det bli vanskeligere for Le Pen.
- Han er også i opposisjon til sosialistpartiet og Hollande, og anses som en politiker som er ansvarlig og som kan gjøre endringer, sier Rieker.
Les også: Harde slag om Trumps kampsaker (DN+)
- Den mest dramatiske endringen i USAs historie
- Jeg hadde en nagende uro for flere dager siden (DN+)
Venter i spenning på Trumps neste trekk (DN+)
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.