Brasils finansminister Guido Mantega vil ha slutt på den internasjonale valutakrigen.
- Valutakrigen må avsluttes. Vi må komme frem til en slags valuta-avtale, uttalte Mantega mandag.
Den brasilianske valutaen real er nå så populær at den truer brasiliansk konkurransekraft.
I et forsøk på å demme opp for pengeflommen besluttet Brasil mandag å heve avgiftene for utlendingenes kjøp av obligasjoner og handel i valutaderivater. Den såkalte IOF-avgiften på utlendingers investeringer ble hevet fra 4 til 6 prosent i et forsøk på å redusere de utenlandske investeringene. Det skjer bare to uker etter at den samme avgiften ble økt fra 2 til fire prosent.
Real real-styrking
Samtidig ble avgiften på garantier i forbindelse med handel i valutaderivater hevet fra 0,38 prosent til hele 6 prosent. Det sistnevnte tiltaket er trolig et forsøk på å stoppe spekulanter fra å gire opp valutaveddemål.
De overraskende avgiftene er et forsøk på demme opp for utenlandske investeringer, som ifølge Bloomberg har bidratt til å heve verdien av den brasilianske valutaen real 7,1 prosent de siste tre månedene. Det er den nest største styrkingen av alle latinamerikanske valutaer.
- Vi tror disse tiltakene vil vise resultater, sa Mantega som for snart tre uker siden advarte mot en "internasjonal valutakrig".
Bremsene på
De fleste latinamerikanske u-land vil prise seg lykkelig over å tiltrekke seg utenlandske investorer. Men for Brasil er det blitt for mye av det gode.
Mens økonomiene i vestlige land med USA i spissen har ligget nede etter finanskrisen, har mantraet for mange internasjonale investorer vært "emerging markets". BRIK-landene - Brasil, Russland, India og Kina - har vært det hotteste, og med en svekket dollar og null-rente i USA, har investorer flokket til blant annet Brasil.
Men klokkertroen på Brasils økonomi og valuta skaper problemer. Brasils økonomi kan løpe løpsk, og myndighetene står på bremsepedalen. Tidligere i år økte den brasilianske sentralbanken utlånsrenten til 10,75 prosent. Med det har Brasil allerede den høyeste realrenten av alle G20-landene.
Foreslår Plaza II
Brasil finansminister tar nå til orde for internasjonal "våpenhvile" i valutamarkedene etter samme linjer som supermaktene inngikk i 1985. Da ble G5-landene USA, Storbritannia, Frankrike, Vest-Tyskland og Japan enige om å devaluere amerikansk dollar mot japanske yen og tyske D-mark i den såkalte Plaza-avtalen. Plaza-avtalen på Plaza Hotel i New York endte valutakrigene på 80-tallet og bidro til at dollaren etterhvert halverte seg i verdi mot yen.
Denne gangen er det dog den amerikanske dollaren som skal "reddes". At den brasilianske finansministeren oppfordrer andre land til å ta koordinerte grep mot den svake dollaren, overrasker Shakeb Syed i Handelsbanken.
- Dette synes vi er sterk tale, skriver han i morgenrapporten.
USAs finansminister Timothy Geithner svarer derimot at USA ikke akter å devaluere dollaren. Han minner om at ingen land kan devaluere seg til langsiktig vekst og konkurransedyktighet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.