Fra og med rentemøtet i desember i år får Norges Bank en helt ny oppgave. I tillegg til å sette styringsrenten skal sentralbanken også gi Finansdepartementet råd om størrelsen på et motsyklisk kapitalkrav i bankene.
Sentralbanksjef Øystein Olsen er krystallklar på at en slik buffer vil kunne påvirke styringsrenten:
- Selv om målene er forskjellige, virker begge virkemidlene gjennom bankenes tilpasning. Størrelsen på den motsykliske bufferen kan derfor få betydning for utformingen av pengepolitikken, sier Olsen i et foredrag i regi av Centre for Monetary Economics ved Handelshøyskolen BI mandag.
Får kritikk
Flere norske økonomer har kritisert Finansdepartementets beslutning om at Norges Bank må holde rådet sitt hemmelig inntil departementet har tatt en endelig beslutning. Sentralbanken skal gi dette rådet fire ganger i året.
Seniorøkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken mener dette vil skape problemer for Olsen og de andre medlemmene i Norges Banks hovedstyre.
- Alternativene til Norges Bank i utarbeidelsen av rentebanen vil måtte bli enten å late som om det ikke foreligger et nytt forslag om kapitalbuffer, eller å basere analysen på sitt råd, som altså ikke vil være kjent på tidspunktet den pengepolitiske analysen publiseres, mener Due-Andresen.
Les også: - Ganske oppsiktsvekkende, synes vi
Taler for lavere rente
I foredraget kommenterer imidlertid ikke Olsen hemmeligholdet direkte. Men han understreker at de to virkemidlene ikke vil kunne fungere uavhengig av hverandre.
- Økte bufferkrav kan gjøre at bankene tar høyere utlånsmarginer eller begrenser tilgangen på kreditt på andre måter. Dempet vekst i utlån bremser den økonomiske aktiviteten. Det vil i sin tur bidra til lavere inflasjon. En økning i kapitalkravene som gir økende utlånsmarginer, trekker derfor isolert sett i retning av lavere styringsrente. Andre utviklingstrekk ved økonomien kan forsterke eller bremse dette utslaget, sier Olsen.
Men han understreker at det kan oppstå situasjoner der en høyere buffer ikke taler for lavere renter.
- La meg understreke at kravene til kapitaldekning bare er ett av flere forhold som påvirker bankenes utlånsmarginer og renter. Og utviklingen i bankenes renter er bare én av mange faktorer som det legges vekt på når styringsrenten bestemmes. Det er derfor ikke noen entydig sammenheng mellom kapitalkrav og styringsrenten, sier Olsen.
Mer fleksibilitet
Han peker samtidig på at bufferen kan gi økt fleksibilitet i styringen av den økonomiske politikken.
- Med flere virkemidler tilgjengelig i den økonomiske politikken kan man oppnå flere mål samtidig. Strengere kapitalkrav vil kunne påvirke pengepolitikken på flere måter, sier Olsen før han oppsummerer følgende punkter:
- For det første vil oppbyggingen av finansielle ubalanser motvirkes når kapitalkrav eventuelt strammes til.
- For det andre vil den motsykliske bufferen kunne dempe utslagene i kredittgivningen fra bankene i en framtidig lavkonjunktur.
- For det tredje vil mer egenkapital gjøre bankene mer robuste og dermed redusere sannsynligheten for finansielle kriser.
Skal ikke brukes til konjunkturstyring
Men selv om bufferen er et nytt virkemiddel i den økonomiske politikken understreker Olsen at man fortsatt må ta hensyn til faren for finansielle ubalanser også i rentesettingen.
- Den motsykliske kapitalbufferen er ikke et nytt virkemiddel i konjunkturstyringen. Bufferen vil snarere variere over lengre kredittsykler enn å følge normale konjunkturbevegelser. Videre er kunnskap og erf#229 med makroregulering mangelfull og i et tidlig stadium. I tillegg viser erf#229er at aktørene i finansmarkedet ofte finner måter å omgå reguleringene på. Å hensynta faren for at finansielle ubalanser bygger seg opp vil derfor fortsatt være ett av kriteriene for en god rentebane og et viktig element i en robust pengepolitikk, sier Olsen.
Les også: Johnsen fortsetter hemmeligholdet (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.