Den amerikanske presidenten ønsker blant annet å begrense egenhandelen hos finansinstitusjonene, skriver Bloomberg News. Han er også bekymret for størrelsen på bankene og ønsker å begrense dem.

Om Obamas forslag går gjennom vil det bli ulovlig for banker å drive egenhandel, investere i hedgefond eller private equity-fond. Obama argumentere for at det er nødvendige tiltak for å unngå en ny finanskrise i det amerikanske bankvesenet.

Forslaget retter seg mot banker som tar imot innskudd fra kunder, og hvis lovforslaget går gjennom vil det bli ulovlig for slike banker å investere penger på vegne av seg selv, skriver The Wall Street Journal.

- Selv om finansystemet er mye sterkere i dag enn det var for ett år siden, men det opererer under de samme reglene som ledet til nesten-kollapsen, sa Obama etter et møte i Det hvite hus med den tidligere Fed.-styrelederen Paul Volcker. Volcker er en sterk tilhenger av strengere lovregler.

Gissel
- Aldri igjen skal den amerikanske skattebetaleren bli tatt som gissel av en bank som er for stor til å feile, sa presidenten.

Presidentens lovforslag sendte is gjennom årene hos en rekke av de største bankene. Giganter som Goldman Sachs, Morgan Stanley og JP Morgan tjener alle store penger på egenhandelen og vil bli rammet hvis forlaget går gjennom. Wall Street reagerte med å sende bankaksjer og andre aksjer ned etter at forslaget ble kjent.

Dette er det andre forslaget Obama har kommet med på en uke som potensielt kan begrense inntektsgrunnlaget for de største finansinstitusjonene. I forrige uke foreslo presidenten at bankene måtte godta en særskatt ment til å dekke tapene myndighetene har hatt på redningspakken de sydde sammen for bankene under finanskrisen.

<b>Buffett taler Obama midt imot</b>
Obama varsler avgifter på krisepenger
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.