USAs president Barack Obama vil nå gjøre et nytt forsøk på å forhandle fram et bredt forlik om landets svulmende gjeld før statskassen går tom den 2. august.
– Jeg har bedt ledere i begge partier og fra begge kamre i Kongressen om å komme hit til Det hvite hus på torsdag, slik at vi kan bygge videre på det arbeidet som allerede er nedlagt, og bevege oss mot en endelig avtale, sa presidenten da han møtte pressen i Det hvite hus tirsdag.
Forhandlingene mellom Demokratene og Republikanerne om en heving av USAs gjeldstak gikk i stå for to uker siden, men nå er samtalene i gang igjen, og Obama sier han har tro på et endelig forlik.
– Vi har gjort framskritt, og jeg mener større framskritt er i sikte, men jeg vil ikke holde noen for narr, vi står fortsatt overfor stor uenighet, sa Obama tirsdag.
Ifølge ham er et forlik nødvendig for å sikre tilliten til amerikanske myndigheter og opprettholdelse av statens kredittverdighet.
Frykter mislighold
I sin oppfordring til nye samtaler ba Obama partene om å legge alle ultimatumer til side. Hans mål er at et tverrpolitisk forlik skal komme på plass innen den 22. juli, slik at Kongressen får tid til å ferdigbehandle saken innen den 2. august, datoen da statskassen ifølge finansminister Timothy Geithner går tom.
Om gjeldstaket ikke blir hevet, vil staten etter den 2. august måtte holde tilbake pensjonsutbetalinger og lønn til offentlig ansatte for å unngå mislighold av statlige lån, advarer finansministeren.
USAs gjeldstak ble i fjor satt til 14.294 milliarder dollar, noe som tilsvarer 76.926 milliarder norske kroner. Det nivået ble nådd allerede den 16. mai.
Vedvarer situasjonen så lenge at konsekvensen blir mislighold av lån, kan dette føre til at lånerentene går i været, noe som i sin tur kan utløse resesjon i USA og føre til sterke kursfall på børsen.
Uenighet om skatt
Vilkåret for en heving av gjeldstaket er omfattende tiltak for å få ned USAs budsjettunderskudd, og i forhandlingene er Republikanerne og Demokratene allerede blitt enige om en ramme for kutt i offentlige utgifter. Det de derimot ikke har klart å bli enige om, er skattepolitikken.
Demokratene ønsker økt skatt for rike amerikanere som tiltak for å få ned budsjettunderskuddet, men Republikanerne motsetter seg dette og hevder slike skatteøkninger vil føre til økt arbeidsløshet i USA.
I dag står arbeidsløsheten på 9,1 prosent.
– Den lovgivningen presidenten har bedt om, som vil øke skattleggingen av små selskaper og rasere amerikanske arbeidsplasser, kan ikke bli vedtatt, fastslår John Boehner, Republikanernes leder i Representantenes hus.
Obama har gjort det klart at han vil ta forslaget om skatteøkninger for de rikeste opp til debatt.
Skepsis
Ifølge pressetalsmann Jay Carney i Det hvite hus har samtlige kongressledere takket ja til presidentens invitasjon. Men republikanerne som skal delta, er ikke sikre på om møtet vil få forhandlingene inn på riktig spor igjen.
– Jeg diskuterer med glede disse spørsmålene i Det hvite hus, men slike diskusjoner vil ikke bli fruktbare før presidenten innser de økonomiske og juridiske realitetene, sier Boehner.
Mitch McConnell, Republikanernes leder i Senatet, sier møtet i det minste er en anledning til å finne ut hvor Obama står i saken.
Les også:
Kampen om USAs gjeldstak spisser seg til
<b>USA på randen</b>
En nedgradering av USA vil bli rådyr
<b>Forsikring mot USA-kollaps hoppet 16 prosent</b>
<b>- USA kan gi verden en ny krise</b>
Les mer om bakgrunnen:
I dag slår USA i lånetaket
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.