På en pressekonferanse i Det hvite hus torsdag sa Obama at BP må ta det hele og fulle ansvaret for katastrofen.
– De må betale for alt som er gjort for å stanse lekkasjen og arbeidet som er lagt ned for å minimere skadene, slo Obama fast.
Elleve oljearbeidere omkom da oljeriggen sank 20. april. To dager senere begynte utslippet som BP har anslått til 5.000 fat om dagen. Torsdag anslo USAs geologiske undersøkelse (USGS) utslippet til 19.000 fat daglig.
– Høyeste prioritet
– Jeg tror at BP har ønsket å stanse utslippet like mye som alle andre. Det er imidlertid legitimt å sette spørsmålstegn ved om de har vært fullstendige åpne om omfanget, sa Obama.
Ifølge Obama vil myndighetene nå gjøre alt de kan for å beskytte strendene og rydde opp i oljesølet.
– De som mener at vi reagerte tregt, kjenner ikke fakta. Dette har vært prioritert høyest siden utslippet begynte, påpekte Obama.
Presidenten kunngjorde også at forbudet mot oljeboring på dypt vann blir forlenget med et halvt år. Han understreket at utslippskatastrofen viser at det er et stort behov for å utvikle fornybare energikilder.
– Lekkasjen stabilisert
– Olje og gass har sluttet å strømme ut, lekkasjen er stabilisert, opplyste Thad Allen i den amerikanske kystvakten til radiostasjonen WWL First News torsdag.
BP vil på sin side ikke bekrefte opplysningen, men nøyer seg med å si at operasjonen så langt virker vellykket, og at den kommer til å fortsette som planlagt.
Oljeselskapet innledet onsdag et nytt forsøk på å tette lekkasjene på havbunnen. Prosedyren som brukes kalles top kill, og går ut på å pumpe gjørme og borevæske inn i de sprukne rørledningene, for deretter å forsegle dem med betong.
Dersom det virkelig viser seg at BP har klart å stanse lekkasjene, er det svært gode nyheter for både livet i havet og på land langs kysten av sørstatene. Også for folk som bor der og lever av havet, for lokalpolitikerne og Det hvite hus og for BP selv vil slike nyheter bli hilst velkommen. Få minutter etter at nyheten ble kjent, spratt kursen på BP-aksjer i været med nesten 5 prosent.
Trakk seg
Samtidig trekker lederen for Minerals Management Service (MMS) seg. MMS er et føderalt byrå som fører tilsyn med borevirksomheten i amerikansk farvann, og leder Liz Birnbaum har måttet tåle krass kritikk fra både politikere og miljøorganisasjoner for slapp kontroll av plattformene og borevirksomheten til havs.
Amerikanske myndigheter varsler at årets orkansesong kan bli den verste på mange år. Kraftige orkaner kan bidra til å føre mer olje nærmere det amerikanske fastlandet og gjøre arbeidet med å stanse oljeutslippet vanskeligere.
Les også: Top Kill kveler trykket (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.