President Barack Obama tyr til Facebook for å overbevise folk om at skattene må økes for å få orden på USAs statsfinanser.

Nettstedets grunnlegger Mark Zuckerberg (26) skal onsdag intervjue presidenten, som i tillegg vil svare på spørsmål fra Facebook-medlemmer som kan følge med live på internett. Obama selv kommer til å befinne seg på IT-gigantens hovedkontor i Silicon Valley i California.

Nettmøtet holdes som et ledd i Obamas kampanje for å markedsføre sin oppskrift for å begrense USAs budsjettunderskudd. Presidenten er på reise rundt om i landet denne uken for å selge budskapet om at skattene må opp, også for velstående amerikanere.

– Milliardærer må ofre noe
– Når vi ber folk som potensielt vil få færre offentlige tjenester i nærmiljøet, om å ofre litt, så må vi også kunne be millionærer og milliardærer om å ofre litt, sa Obama da han møtte studenter i delstaten Virginia tirsdag.

Formålet med de foreslåtte skatteøkningene er å hindre at underskuddet på statsbudsjettet fortsetter å vokse. Denne uken varslet selskapet Standard & Poor’s at det kan bli aktuelt å nedgradere USAs kredittverdighet dersom ikke politikerne gjør noe med underskuddet.

Det betyr i praksis at kredittvurderingsbyrået mener risikoen har økt for at verdens mektigste land ikke vil klare å betjene gjelden sin.

Harde fronter
Noe av bakgrunnen for problemet er at regjeringspartiet Demokratene og rivalene i Det republikanske partiet er rykende uenige om hvordan budsjettet skal bringes i balanse.

Obama og Demokratene vil øke skattene for folk med høy lønn, men Republikanerne mener det vil hemme den økonomiske veksten. Opposisjonspartiet ønsker i stedet større kutt i sosialbudsjettene og andre offentlige utgifter.

– Jeg vil ikke lyve for dere, de filosofiske uenighetene er store nå, sa Obama på studentmøtet i Virginia.

Regjeringen er likevel overbevist om at det vil være mulig å oppnå enighet. Når Standard & Poor’s rasler med nedgraderings-sabelen, så er det fordi selskapet undervurderer politikernes evne til å samarbeide, hevder finansminister Timothy Geithner.

Økonomiske gulrøtter
Så langt er det likevel lite som tyder på at Demokrater og Republikanere er blitt mer lydhøre for hverandres argumenter. Og i hvilken grad Obamas forsvar for skatteøkninger vekker gjenklang i Silicon Valley, hvor onsdagens nettmøte skal foregå, gjenstår å se.

– Så jo hardere jeg jobber, jo mer skal tas ifra meg? spør David Nosal, som driver sitt eget rekrutteringsfirma i San Francisco.

Han er skeptisk til presidentens forslag og mener i stedet det er viktig med noen økonomisk gulrøtter som kan få folk til å jobbe hardere. Det argumentet bør IT-toppene i Silicon Valley sørge for at Obama får med seg, mener Nosal.

Les også: Forsikring mot USA-kollaps hoppet 16 prosent

<b>S&P truer USA med nedgradering</b>


<b>- USA kan gi verden en ny krise</b>

- Ett sjokk unna krise (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.