I en dramatisk tale sent søndag kveld fortalte president Barack Obama verden at al-Qaida-lederen Osama bin Laden er drept og at USA har liket.

Obama sa i talen at bin Laden ble funnet i en villa i Abbottabad, et par timer nord for Pakistans hovedstad Islamabad, etter nitid etterforskning, og at amerikanske spesialstyrker drepte ham søndag og tok vare på liket for å kunne bevise at han er død.

– Rettferdigheten har skjedd fyllest, sa Obama, og henvendt til de pårørende etter terrorangrepet 11. september 2001, sa han at han aldri hadde glemt dem.

At bin Laden er død er en stor prestasjon for Obama og hans nasjonale sikkerhetsteam. Obamas forgjenger George W. Bush lovte gjentatte ganger å ta bin Laden, men greide det aldri.

Straks nyheten begynte å sirkulere i Washington, samlet hundrevis av jublende mennesker seg utenfor porten til Det hvite hus og sang patriotiske sanger, og Obamas forgjenger George W. Bush sendte et telegram for å gratulere med en «monumental prestasjon».

Slik påvirker Osamas død børsene - se video:

Nye spor
I talen fortalte Obama at han i august ifjor ble informert om at det fantes et nytt spor etter bin Laden, og at han i forrige uke ga grønt lys for en spesialoperasjon for å finne og drepe al-Qaida-lederen.

Obama understreket at Pakistan og pakistansk etterretning var behjelpelig med å finne bin Laden. Han sa han ringte president Asif Ali Zardari for å takke og gratulere.

Det var et væpnet sammenstøt da spesialstyrkene gikk til aksjon mot villaen i Abbottabad søndag.

– Et lite team amerikanere gjennomførte operasjonen med enormt mot og evner. Ingen amerikanere kom til skade, og de var svært nøye med å unngå at sivile ble skadd, sa han.

– Etter skuddvekslingen drepte de bin Laden og sikret seg liket, sa han videre.

Helikopter
Ifølge CNN dreide det seg om en helikopteroperasjon ledet av marinens spesialsoldater, Navy Seals, og hele operasjonen varte bare i 40 minutter.

  Ifølge amerikanske offisielle kilder ble en av bin Ladens voksne sønner og to andre personer også drept, inkludert en kvinne som fungerte som menneskelig skjold.

Amerikansk etterretning ble mistenksomme fordi villaen var sterkt bevoktet, ikke hadde telefon- eller internettforbindelse, og at det bodde flere mennesker der enn det som var opplyst.

Amerikanske medier melder at rettsmedisinere har fastslått at liket faktisk er bin Laden ved hjelp av DNA fra hjernen til bin Ladens søster, som USA sikret seg da hun døde.

Advarer
I talen advarte Obama også om at al-Qaida vil fortsette å angripe USA, og at USA vil fortsette å være på vakt.

Gjenlevende al-Qaida-ledere, som bin Ladens nestleder Ayman al-Zawahiri, kan gå til hevnaksjoner, og USA har gitt amerikanske borgere beskjed om å være på vakt over hele verden.

I talen understreket Obama at USA ikke er i krig med islam.

– Bin Laden var ingen muslimsk leder. Han begikk massedrap på muslimer, sa han og la til at verden er et tryggere sted uten bin Laden.

Pinlig for Pakistan
For Pakistan er opplysningene om at bin Laden bodde lenge i landet, pinlige. Ikke bare var han i Pakistan, han bodde i luksus i en by som er full av pensjonerte pakistanske offiserer bare 120 kilometer fra hovedstaden.

Derfor var pakistansk etterretning raskt ute med å bekrefte at bin Laden er død og at de var med på operasjonen.

Opplysningene kan føre til problemer i forholdet til USA og til interne politiske problemer. Men om Pakistan har vært dypt involvert i operasjonen for å ta bin Laden, vil det bedre et vanskelig forhold.

Jaktet på i årevis
Bin Ladens død skjer nesten ti år etter angrepet mot World Trade Center i New York og Pentagon i Washington, som kostet nærmere 3.000 mennesker livet, og det påfølgende amerikanske angrepet på Afghanistan.

Et av de fremste målene til president George W. Bush med Afghanistan-krigen nettopp var å få tak i bin Laden. Men han greide det aldri før han gikk av.

USA har i alle år trodd at bin Laden befant seg i grenseområdene mellom Pakistan og Afghanistan etter at han flyktet fra Tora Bora-hulene i Afghanistan.

USA mener at bin Laden ikke bare hadde ansvaret for 11. september-angrepet, men også andre terrorangrep som angrepet på ambassadene i Kenya og Tanzania og på marinefartøyet USS Cole i Jemen.

Les også: Leder DN: Ni år senere

<b>Er bin Laden død?</b> (2006)

Slik var USAs fiende nr. 1 - se video:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.