Nyheten om at det internasjonale energibyrået IEA vil frigi 60 millioner fat olje frem til utgangen av juli slo ned som en bombe i markedene igår, og sendte oljeprisen ned over seks dollar.
Også Oslo Børs falt kraftig.
Nå viser det seg at det var USA og den amerikanske presidenten Barack Obama som presset på for å få på plass frislippet, ifølge TDN Finans fredag. Nyhetsbyrået viser til avisen the Wall Street Journal.
Les også: IEA frigir olje fra krise-lagre
USA arbeidet i nesten to måneder for å få i stand frigjøringen av olje fra de strategiske reservene, og ansatte i Det hvite hus sier at USA vil vurdere oljemarkedet de kommende månedene, og at de strategiske oljereservene vil kunne bli benyttet igjen.
Ideen om å benytte seg av reservene for tredje gang i historien, ble lansert i slutten av april, da Brent-olje steg til over 120 dollar pr fat, skriver avisen.
Ringte til kongen
Vissheten om at Saudi-Arabia tradisjonelt er i mot amerikanske ønsker om å frigjøre olje fra strategiske reserver, førte til at president Barack Obama ringte Saudi-Arabias kong Abdullah i begynnelsen av mai for å diskutere saken. Deretter sendte Obama en delegasjon av ledende embetsmenn på hemmelig reise til Saudi-Arabia, Kuwait og UAE, får avisen opplyst.
Senere i mai presset Obama andre ledere på G8-toppmøtet i Frankrike til å støtte planen aktivt, sier representantene for Det hvite hus. Sist onsdag, selv etter at Saudi-Arabia kunngjorde at landet vil øke sin egen produksjon med 1,5 millioner fat dagen, godkjente Obama en plan om å starte diskusjoner med det internasjonale energibyrået IEA om å frigjøre en del av de amerikanske reservene.
- Og det var der vi endte opp klokken 09.00 i dag, sier kilden, som viser til torsdagens hendelse.
De 60 millioner fatene er mindre enn det globale oljekonsumet én dag.
Kan kutte 10-12 dollar
Banken Goldman Sachs tror frislippet kan kutte deres prismål på nordsjøoljen med 10-12 dollar til 105-107 dollar fatet, ifølge TDN Finans, som viser til en analyse torsdag kveld.
Samtidig sier det det nigerianske statsoljeselskapet NNPC at frislippet ikke vil endre noen ting i produsentlandene, fordi det stadig vil være behov for ytterligere tilførsel.
En myk landing
I løpet av IEAs 37 år lange historie har organisasjonen kun to ganger tidligere tatt kriselagrene i bruk, ifølge Upstream Online. Den første gangen var i 1990 da Irak invaderte Kuwait og den andre gangen var etter orkanen Katrina da IEA friga raffinerte produkter fra europeiske lagre til USA.
- I dag, for tredje gang i IEAs historie, har våre medlemsland besluttet å frigi oljelagre. Jeg forventer at dette tiltaket vil bidra til et godt forsynt marked og at det vil sikre en myk landing for verdensøkonomien, sa IEA-sjef Nobuo Tanaka på en pressekonferanse.
Norge er ikke invitert til å delta med frigivelse av olje fra lager, opplyste Olje- og energidepartementet til TDN Finans torsdag.
Oljeprisen har hentet seg litt inn igjen siden igår, og et fat nordsjøolje koster fredag morgen 108,4 dollar fatet - en oppgang på litt over en prosent siden torsdag. Samtidig stiger også den amerikanske oljeprisen WTI en drøy prosent til rundt 92 dollar fatet.
Les også intervjuet med Nordeas Thina Saltvedt igår: - IEA stoler ikke på Opec (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.