Etter en lei dag igår hvor alle de tre nøkkelindeksene falt mer enn en prosent, lå det innledningsvis an til å kunne bli en bedre dag på torsdag. Men den gang ei.

Kina-spøkelset fra i går var heller ikke helt borte, og dagens arbeidsledighetstall fra USA la også demper på stemningen. Men mest av alt var det Barack Obamas forslag om å begrense risikoen bankene vil få lov til å ta i fremtiden som sendte indeksene i rødt.

To slag i trynet
- Bankene er under press når vi har to lovforslag som potensielt kan begrense deres mulighet til å tjene penger, sa forvalter James W. Gaul hos Boston Advisors til Bloomberg News.

- Det ene er en spesialskatt pålagt bankene for å betalte for TARP (myndighetenes redningsaksjon for bankene) og den andre er dagens forslag om restriksjoner på handel på egen bok, noe som utgjør en vesentlig del av omsetningen for disse selskapene, fortsatte Gaul.

Les også: Obama angriper bankene

Det er dette som sendte de de lengste skyggene langt innover de amerikanske aksjemarkedene. Med dagens nedgang har Dow Jones falt relativt kraftig to dager på rad. Det gjør at indeksen er tilbake på omtrent samme nivå som det stengte på mandag 21. desember.

Blant aksjene som ble rammet av dagens usikkerhet kreert av Obama finner vi JPMorgan som falt 6,7 prosent til 40,48 dollar. Citigroup falt 5,2 prosent 3,28 dollar, mens Bank of America falt 6,4 prosent til 15,44 dollar.

Kan tjene på det
Enkelte analytikere minner om at bankene kan selge enhetene som driver med egenhandel. Det vil i realiteten bety at bankene får mer for enhetene enn det de er verdsatt til i dag. Derfor er ikke dagens beskjed fra Obama ensidig negativ, påpeker de. Når de skal forklare dagens kraftige aksjefall peker de på at forslaget i siin nåværende form skaper usikkerhet i hvordan aksjen skal verdsettes, og det trekker alltid kursene ned.

Ikke nok
Mengden av negative nyheter overskygget derfor de positive tegnene i markedet som sterke kvartalstall fra meglerhuset Goldman Sachs og auksjonshuset Ebay. Kaffebarkjeden Starbucks kunne også ha vært med å trekke opp indeksen etter at selskapet har økt gudingen for 2010 etter en god start på året.

Svake arbeidsledighetstall var også med på å senke humøret.

- Arbeidsledighetstallene bekrefter at det kommer til å bli vanskelig å få flere i arbeid i en periode fremover. Vi trenger å se noen hard tall på at bedringen har begynt, sier forvalter Ralph Shive til Bloomberg News. fortsetter han.

Les også: Hopp i trygdesøknadene

Til tross for at meglerhuset Goldman Sachs igjen kunne rapportere om overskudd, tok Obamas nye forslag luven fra aksjen og den sluttet ned 3,1 prosent til 162,55 dollar.

Les også: Håvet inn 29 mrd på 3 måneder

Auksjonshuset Ebay leverte sterke tall for fjerde kvartal rett etter børsslutt onsdag. Julesalget og bedriftens salg av Skype får æren for det sterke kvartalsresultatet. Aksjen steg til slutt 8,4 prosent til 24,09 dollar.

Starbucks steg 1,9 prosent til 23,73 dollar.

Ved handelsslutt klokken 22.00 norsk tid så det slik ut Wall Street:

Les også: Ledende indikatorer i USA stiger

Hopp i trygdesøknadene


Vil øke gjeldstaket i USA (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.