Rentemarkedet har i det siste opplevd den største volatiliteten siden høsten 2008. Renten på tiårige tyske statsobligasjoner nådde en bunn på 0,05 prosent for tre uker siden. I forrige uke steg renten kraftig i løpet av én dag og nådde 0,8 prosent før den falt tilbake og endte uken på 0,53 prosent.

- Renten var trolig drevet av at mange investorer har ønsket å ta gevinst etter en svært hyggelig reise de siste månedene. Uttalelser fra enkelte forvaltere om at det er en boble i obligasjonsmarkedet kan ha utløst gevinsttakingen, skriver sjeføkonom Elisabeth Holvik i SpareBank 1 gruppen i en månedsrapport fra meglerhuset.

Forsterket renteoppgang

Sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1 Gruppen.
Sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1 Gruppen. (Foto: Gunnar Lier)
Ifølge henne har mange kjøpt obligasjoner i påvente av å kunne selge dem til en høyere pris til den europeiske sentralbanken (ECB), etter at ECB startet sitt program for kvantitative lettelser. Lettelsene innebærer at banken vil kjøpe statsobligasjoner i markedet.

- Signaler om noe bedre utsikter for europeisk økonomi, noe sterkere sysselsetting og noe høyere prisvekst enn fryktet, reduserte risikoen for fallende prisvekst. Salget av europeiske obligasjoner i forrige uke falt sammen med økt emisjonstilbud av obligasjoner, noe som forsterket renteoppgangen, skriver Holvik, som mener nettotilbudet av europeiske obligasjoner vil falle tilbake i juni og juli, noe som kan bidra til at rentene kan komme noe ned igjen.

Nedsmeltningsmodus

Også sjefsstrateg Jan von Gerich i Nordea Markets understreker at bevegelsene i rentemarkedet har vært enorme den siste tiden.

- Økningen for ti års tysk rente i løpet av de siste seks dagene, på nesten 60 basispunkter, er den høyeste siden 1991!, skriver han i en oppdatering fra meglerhuset.

Von Gerich mener ECB bør ta ansvar for at rentene har steget så høyt på kort tid.

- Obligasjonsmarkedene ser ut til å være i et nedsmeltningsmodus. Rentene raser oppover, mens ECB står stille. Hurtigheten på rentebevegelsene uten at ECB tar ansvar, har allerede undergravd troverdigheten til sentralbankens kjøp av obligasjoner, og svekker potensialet programmet for kvantitative lettelser har for å nå sine mål. Rentene vil falle i ikke altfor fjern fremtid, enten ECB handler eller ikke, men tilliten til sentralbanken er allerede brutt, skriver von Gerich i oppdateringen han har valgt å gi tittelen «En massakre vil følges av oppstandelsen».

For sent

Ifølge von Gerich mangler utsalget som startet i forrige uke en klar makrorelatert trigger. Nøkkeltallene som har kommet fra euroområdene er ikke overraskende nok til å drive bevegelsene, tall fra eurosonen har vist bedring i flere måneder. Sjefsstrategen mener imidlertid at det er ECBs fravær som har spilt størst rolle.

- Innenfor QE-programmet (programmet for kvantitative lettelser) har ikke ECB vært en aggresiv kjøper av obligasjoner, imotsetning til i «Securities Markets Programme», da sentralbankens kjøp presset rentene ned. Denne gangen virker det som om det er viktigere å kjøpe obligasjoner til best mulig pris, enn å ha en innvirkning på markedet, skriver han.

Von Gerich peker på at det er for sent for sentralbanken å handle nå.

- Dette kunne ha blitt begrunnet tidligere i programmet, da rentene fortsatt falt, men ikke nå. At ECB ikke har forsøkt å gjøre noe som helst for å stoppe den store økningen i lange renter, har bare forsterket utsalget, understreker han.

Lavere nivåer om en måned

Dersom ECB fortsetter å holde seg på sidelinjen mener von Gerich det vil ta lenger til før markedsbevegelsene reverserer.

- Når markedet er i en nedsmeltningsmodus, vil ingen (andre enn sentralbanken muligens) gå i mot det. Nye kjøpere vil finne forholdene mye mer attraktive når markedet stabiliserer seg. Poenget er at de seneste utsalgene ikke samsvarer med den fundamentale utviklingen. Det vil være naivt å tro at ECB vil redusere sine kjøp på bakgrunn av at høyere oljepriser forsterker inflasjonen midlertidig. Om en måneds tid vil rentene mest sannsynlig være på lavere nivåer enn i dag, skriver sjefsstrategen.

Også norske lange renter har beveget seg betydelig de siste dagene.

- Vi regner de siste dagenes oppgang primært som en korreksjon etter tidligere overreaksjon på ECBs obligasjonskjøpt. Ser vi lenger fremover, tror vi de norske langrentene bør falle igjen hvus våre forventninger om utviklingen i norsk økonomi slår til, skriver seniorøkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken Capital Markets i en rapport fra meglerhuset mandag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også på Dn.no:

Nok en bank kutter renten

Fikk 110.000 følgere på 30 minutter

- Det er et økende gap til det Norges Bank har sett for seg