I utgangspunktet kommer norsk økonomi til å klare seg svært så bra i årene som kommer. Men dersom vi igjen opplever en verdensomspennende økonomisk nedtur, vil også Norge bli hardt rammet, konkluderer Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) i sin ferske utgave av «World Economic Outlook».
Norges bytteforhold mot utlandet, altså hvilke priser vi får for varene vi eksporterer i forhold til prisene vi må betale for varene vi importerer, vil bli påvirket av fallende aktivitet i verdensøkonomien.
«Bytteforholdet vil være sensitivt for svingninger i markedets holdninger i euroområdet og hos andre handelspartnere. En alvorlig verdensomspennende nedtur vil svekke ekstern etterspørsel og oljeprisene, noe som i sin tur vil ha markert effekt på Norges økonomi og myndighetenes inntekter», skriver OECD i rapporten.
Fire områder
OECD mener norske myndigheter må reagere på flere områder dersom et slikt nedsidescenario skulle vise seg å inntreffe. Tiltakene inneholder blant annet strukturelle reformer som ifølge organisasjonen være helt nødvendige for å få fart på økonomien igjen og som uansett er «ønskelige».
OECD foreslår tiltak på fire områder:
* En skjønnsmessig finanspolitisk stimulans
* Redusere styringsrenten og øke likviditeten i baksystemet
* Legge til rette for økt konkurranse og redusere offentlig eierskap
* Stimulere tilgangen på arbeidskraft ved å endre reglene for tidligpensjon i offentlig sektor, slik at reglene blir de samme i offentlig og privat sektor.
Vanskelig å reversere
OECD mener Norge fortsatt bør følge handlingsregelen, men skjønnsmessig tilpasse pengebruken dersom den økonomiske utviklingen blir betydelig svakere enn ventet.
Organisasjonen advarer imidlertid myndighetene mot å bruke ekstrapengene på å ansette flere i offentlig sektor.
«I motsetning til den ekspansive finanspolitikken i 2009, bør en slik skjønsmessig tilpasning ikke føre til økt sysselsetting i offentlig sektor, siden den ikke enkelt kan bli reversert og derfor ikke er et passende midlertidig tiltak», skriver OECD i rapporten.
Bør holde renten lav, lenge
Dersom både verdensøkonomien og norsk økonomi opplever en svakere utvikling, og spesielt dersom en slik utvikling blir møtt med rentekutt i andre land, bør Norges Bank redusere styringsrenten og holde den på et veldig lavt nivå over en lengre periode, mener OECD. I tillegg bør sentralbanken tilføre ekstra likviditet til banksektoren dersom behovet oppstår, mener organisasjonen.
Organisasjonen mener også at ordningen med førtidspensjon bør innrettes slik at reglene er like i både offentlig og privat sektor. Dette vil ifølge organisasjonen gi økt tilgang på arbeidskraft.
Dessuten peker den på at en tettere oppfølging av leger vil kunne gi en bedre innretning på sykelønnordningen og uføretrygden.
Les mer: To kriser som truer Norge
SSB i juni: Lover nye supertider i Norge
SSB i august: - Vi har redusert prognosene våre markert (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.