Tirsdag 31. januar spaserer Kristian Bye (43) for siste gang ut fra reklamebyrået Apt, og blir gründer av en solcellelampe beregnet på u-land, skriver Dagens Næringsliv.

Da må Bye leve av det han får for å selge sine aksjer i Apt, samt en forsiktig lønn.

– Jeg går nok ned mellom 600.000 og 700.000 kroner i lønn, men er forberedt på å sette tæring etter næring, sier Bye til DN.

Han presiserer at motivet for å gå inn i prosjektet ikke er av økonomisk art – eller utslag av 40-årskrise.

– Det er både ønske om sosialt engasjement, eventyrlyst, og å få mulighet til å få helt nye erf#229er og ikke minst være med å være med i utviklingen av en sterk norsk merkevare som vil gå for en ledende posisjon i sitt marked. Dette er noe mange grubler på at de skulle ha gjort, men de er redde for de økonomiske konsekvensene. Forventningene mine til å lykkes er nok vesentlig større enn frykten for å mislykkes, sier han til avisen.

Fire produkter i ett
Håpet er at den norskutviklete lampen drevet av solceller skal erstatte forurensende, illeluktende og helseskadelige parafinlamper i u-landshjem uten elektrisitet. 1,4 milliarder mennesker lever i dag uten strøm.

Med enkle grep virker lampen som lommelykt, leselampe, taklampe og mobillader. Mobiltelefoner er blitt viktige og vanlige i u-land.

Kun ti prototyper av lampen finnes; ingen kunder, ingen ferdig forretningsplan og ingen inntekter. Kun utgifter. Nå skal Bye sørge for at produktet blir ferdig, kommer i produksjon og gir inntekter.

Ifjor sommer deltok de i en stor konkurranse i sosialt entreprenørskap i Colorado, USA. Bye og Andresen presenterte en selvlaget produktvideo, prototypen og sine tanker for 700 tilhørere – og vant.

- Et produkt som holder
– Idéen er veldig god. Har de et produkt som holder, som tåler røff behandling og har lang levetid, så er det et bra produkt, sier Halvor Fossum Lauritzen til Dagens Næringsliv.

Fossum Lauritzen har i flere år vært sentral i hjelpearbeidet etter noen av verdens aller verste katastrofer. Han er regnet som en av verdens mest erfarne nødhjelpsarbeidere.

Han mener lampen kan bli nyttig i både katastrofeområder og flyktningleire, og sier dette er et produkt som kan kvalifisere seg til å bli akseptert av hjelpeorganisasjonene(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.