Stadig høyere priser på viktige råstoffer har utviklet seg til en alvorlig trussel mot den økonomiske utviklingen i Tyskland. Tyske økonomer ser ingen sikre tegn til bedring i året som kommer.

De nye vekstlandene gir tyskere og andre gamle industrinasjoner stadig sterkere konkurranse i kampen om aluminium, bomull og korn. I Tyskland klager bilindustrien, klesfabrikkene og andre bedrifter over at råvarene hele tiden blir dyrere.

Men fagøkonomene har ingen trøst å gi.

- Så lenge utviklingen i konjunkturene fortsetter som nå, vil prisene på råstoffer også fortsette å øke, sier analytikeren Eugen Weinberg i den tyske storbanken Commerzbank til nyhetsbyrået DPA.

Kan gå under
Det tyske industriforbundet BDI mener utviklingen i verste fall kan føre til at enkelte selskaper bukker under og går konkurs. Forbundet krever at politikerne i Berlin må gjøre mer for å få landene som produserer råvarer til å avstå fra begrensninger i eksporten.

Slike begrensninger har man allerede opplevd. For få måneder siden innførte Russland forbud mot utførsel av korn, noe som presset den globale prisen på hvete i været, mens India begrenset eksporten av bomull.

Kina har redusert eksportkvotene for viktige spesialråstoffer, noe som først og fremst rammer den globale elektronikkindustrien. Dette gjelder spesielt stoffene som kalles sjeldne jordarter og som kineserne er verdensledende produsenter av.

Sikrer seg selv
Kinas økonomi er i raskt vekst, og kineserne vil derfor sørge for at deres egen industri har nok av de sjeldne jordartene. Dette er en av sakene som BDI-sjef Hans-Peter Keitel mener må tas opp på nasjonalt og europeisk nivå.

– Regjeringen i Tyskland og EU-kommisjonen må sørge for at eksportinnskrenkningene raskest mulig blir fjernet. Dette er nødvendig for at en rekke tyske selskaper skal kunne fortsette å eksistere, sa Keitel sist høst på et møte om råvarespørsmål i Berlin.

Men tilgangen på råvarer er ikke bare et spørsmål om økonomisk politikk. Naturen går sine egne veier, og en dårlig bomullshøst i Kina og Pakistan ventes å føre til ny prisøkning på en vare der prisen allerede har mer enn fordoblet seg siden 2008.

Les også: - Europas skjebne hviler på Spania

- Reell mulighet for sammenbrudd


Hellas i gjeldsforhandlinger

Frykter bakrus etter råvarefest
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.