I oktober fikk Økokrim oversendt granskingsrapportene av Hydros engasjement i Libya.
Nå er det klart at Økokrim ikke setter igang strafferettslig etterforsking i saken som ble avdekket i forbindelse med fusjonen mellom Statoil og Norsk Hydros olje- og gassdivisjon (se faktaboks om Libya-saken).
- Økokrim har vurdert om det er grunn til å etterforske om det har skjedd straffbare korrupsjonsforbrytelser, og konkludert med at ikke er grunn til å iverksette slik etterforsking, skriver Økokrim i en melding.
En av grunnene til at Økokrim ikke velger å etterforske, er at mye av saken nå er foreldet:
- Bakgrunnen er dels at avtaler eller ytelser som eventuelt utgjorde straffbare handlinger, uansett vil være strafferettslig foreldet, og dels at det for andre avtaler eller ytelser som er omhandlet i granskningsrapportene, ikke er rimelig grunn til å gå videre med en strafferettslig etterforsking, skriver Økokrim.
Krevende saker, endelig punktum
Styreleder Terje Vareberg i Hydro, er lettet:
– Dette har vært en krevende sak både for selskapet og enkeltpersoner, og vi er derfor glade for at Økokrim har kommet til denne konklusjonen, sier Hydros styreleder.
Også StatoilHydros styreleder, Svein Rennemo, er fornøyd:
– Vi tar Økokrims beslutning til etterretning. For StatoilHydro har det vært viktig å samarbeide fullt ut med Økokrim, som har fått tilgang til alt det underlagsmaterialet de har ønsket fra den eksterne granskingen, sier han i en pressemelding.
- Vi ser frem til at det kan settes punktum for denne saken, og at vi kan konsentrere oss om de industrielle og forretningsmessige utfordringer selskapet står overfor, legger Rennemo til.
Konkluderte forskjellig
To uavhengige granskninger presentert av henholdsvis StatoilHydro og Hydro avdekket at Hydro utbetalte tilsvarende 60 millioner kroner på en korrupsjonslignende måte til sin kontakt i Libya i 2000 og 2001.
Disse rapportene ble sendt til Økokrim i fjor høst, og dannet beslutningsgrunnlaget for om saken skulle etterforskes eller ikke.
De to rapportene konkluderer imidlertid ulikt på om daværende konsernsjef Eivind Reiten var informert om avtalene eller ikke. Hydro-rapporten frikjente Reiten.
- Reiten visste ikke noe om Hydros mulige korrupsjon, sa Hydros styreleder Terje Vareberg under fremleggelsen av Hydros granskningsrapport av Libya-saken.
Les også: - Reiten visste ingenting
DN.no har ikke lyktes i å få en kommentar fra tidligere Hydro-sjef Eivind Reiten.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.