Økokrim gjør forundersøkelser - første steg på vei mot en eventuell etterforskning - for å finne ut av hva som har skjedd med 715 millioner kroner Statoil har betalt til sosiale bidrag i Angola.
- Vi har lagt vekt på å svare åpent og utfyllende til Olje- og energidepartementet. Våre utbetalinger til sosiale formål i Angola er gjort i samsvar med antikorrupsjonslovgivningen. Statoil rapporterer årlig innbetalinger til angolanske myndigheter og Sonangol. Vi har frivillig informert også Økokrim åpent om saken. Det er ingen etterforsking i saken, men det er naturlig at Økokrim har tatt kontakt for å få informasjon, sier Statoils informasjonsdirektør Bård Glad Pedersen til DN.
I løpet av en femårsperiode har Statoil betalt 715 millioner kroner i «sosiale bidrag» til Sonangol, Angolas statseide oljeselskap. Taus om nye Angola-millioner
I 2012 overførte Statoil 281 millioner kroner til sosiale bidrag, deriblant et forsknings- og teknologisenter i regi av Angolas statseide oljeselskap, Sonangol.
Totalt har Statoil gitt 420 millioner kroner til senteret. Problemet er bare at det ikke eksisterer, annet enn på papiret.
Stilte ingen spørsmål
Fredag offentliggjorde olje- og energiminister Tord Lien (Frp) nye svar på spørsmål fra Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité om betalingene til forskningssenteret i Angola. Les brevet her.
«Det er min oppfatning at det ikke er departementets ansvar som eier i Statoil å følge pengestrømmer innbetalt til ulike land, heller ikke til Angola.»
Økokrim-sjef Trond Eirik Schea bekrefter at han tok kontakt med Statoil i forbindelse med at selskapet har betalt 420 millioner kroner til et forskningssenter i Angola.
– Dette møtet fant sted på tirsdag. Innkallelsen ble sendt ut etter nyttår. Der møtte vi styreleder og juridisk direktør. Dette var et godt møte. Vi fikk en god orientering. Møtet var preget av åpenhet, sier Schea til DN.
Omfattende korrupsjon
Angola er et av verdens mest korrupte land. Tilbake i desember 2011 betalte Statoil 1,4 milliarder dollar, tilsvarende drøyt 12 milliarder kroner med dagens dollarkurs, for å få fem lisenser offshore i Kwanza-bassenget utenfor kysten av Angola.
Totalt 4,6 milliarder kroner ble satt av til signaturbonus, en form for forhåndsskatt i Angola. Som en del av denne budpakken, godtok Statoil å utbetale 420 millioner kroner til et forskningssenter. 295 millioner kroner gikk til andre sosiale prosjekter.
DN kommer tilbake med mer.
Bakgrunn:
Brende varsler Angola-gjennomgang
Stortinget krever nye Angola-svar fra regjeringen
Hvor er det blitt av Statoils 420 millioner?
Les også:
- Det er blitt tøft der ute
Oljeserviceselskap varsler kostnadskutt
Se DN Tv: Dette er familiens drømmebil
n
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.