Sent torsdag kveld ble det kjent at det delvis Telenor-eide Vimpelcom inngår et omfattende forlik med amerikanske myndigheter. Det internasjonale mobilselskapet går med på å betale 795 millioner dollar (tilsvarende 6,8 milliarder kroner) og vedgår dermed også å ha begått korrupsjon for å komme seg inn på mobilmarkedet i Usbekistan.

Dommen over måten Vimpelcom har drevet forretninger på i Usbekistan, er hard.

Les også: Jakter på personene bak Vimpelcom-korrupsjon

Falske kontrakter og veldedighet

Siden 2012 har det vært kjent at Vimpelcoms usbekiske partner i Takilant har hatt nære koblinger til Gulnara Karimova, datter av Usbekistans mangeårige president.

I underlagsmaterialet fra amerikanske og nederlandske myndigheter, avsløres en rekke detaljer om Vimpelcoms ulike anstrengelser for å skjule bestikkelsene i Usbekistan:

  • Da Vimpelcom kjøpte seg inn i to mobilselskaper i Usbekistan vinteren 2006, ble Takilant hentet inn som partner for å sikre innflytelse på myndighetspersoner. Takilant sikret seg en meget gunstig aksjonæravtale som sikret selskapet en gevinst på 57,5 millioner dollar - tilsvarende 200 prosent over den opprinnelige prisen - bare på 22 måneder. 
  • Takilant mottok samtidig store beløp i konsulenthonorarer. Honorarene var i realiteten kompensasjon for å sikre seg nødvendige lisenser og myndighetstillatelser, påpekes det.
  • Vimpelcom betalte dessuten Takilant 10 millioner dollar ved å konstruere falske leverandøravtaler, ifølge amerikanske myndigheter. Nederlandske myndigheter påpeker at disse leverandøravtalene ble skjult ved at det blant annet ble laget falske kvitteringer.
  • Myndighetene mener dessuten at Vimpelcom ga store summer i veldedige bidrag som i realiteten var korrupte betalinger for å sikre myndighetspåvirkning. I perioden 2006 til 2012 ga Vimpelcoms usbekiske datterselskap 30 millioner dollar til veldedige formål. "Noen av betalingene kan knyttes til kjøp av lisenser, tillatelser, nummerserier og andre komersielle interesser", skriver nederlandske myndigheter.

Enkeltpersoner blir ikke navngitt i underlagsmaterialet, men det er liten tvil om at presidentdatteren Gulnara Karimova er sentral.

Feilaktige garantier

Et sentralt argument fra Vimpelcom og Telenor siden saken ble kjent i 2012 har vært at avtalene i Usbekistan har vært gjenstand for grundige vurderinger opp mot det amerikanske korrupsjonsregelverket FCPA. Dette var også sentralt for at Vimpelcom-styret, der tre Telenor-ansatte var representert, godkjente investeringene.

Nederlandske myndigheter påpeker at disse granskingene ikke var basert på riktig grunnlag:

"Advokatfirmaets begrunnelse var basert på feil og ufullstendig informasjon", skriver nederlandske myndigheter.

 

- En seier for alle som bekjemper korrupsjon

- Vimpelcom sikret seg store inntekter i Usbekistan ved å betale over 100 millioner dollar til en myndighetsperson med avgjørende innflytelse, sier Andrew J. Cerseney i det amerikanske finanstilsynet SEC i en pressemelding.

- Disse gammeldagse bestikkelsene, gjemt ved hjelp av humbugkontrakter og veldedighet, gjorde at selskapets regnskaper var gjennomhullet av unøyaktigheter, sier Cerseney.

Richard Weber, en representant for det amerikanske justisdepartementet, sier følgende om Vimpelcoms innrømmelse av korrupsjon i en pressemelding:

- En seier for alle som bekjemper korrupsjon, sier Weber.

Han fortsetter:

- Vimpelcom, verdens sjette største mobiloperatør, bygget forretningene i Usbeksitan på 114 millioner dollar betalt i bestikkelser kanalisert til en myndighetsperson. Betalingene ble feilaktig fremstilt i selskapets regnskaper, og så hvitvasket gjennom bankkonti og eiendeler over hele verden.

I tillegg til boten, tar nå det amerikanske justisdepartementet (DOJ) sikte på å ta beslag i 550 millioner dollar i sveitsiske bankkonti, som DOJ mener er et resultat av bestikkelser fra Vimpelcom og to andre mobilselskaper. Dette kommer i tillegg til 300 millioner dollar som DOJ tok beslag i ifjor sommer.

Nederlandske myndigheter sier nå at selskapet vil gå etter enkeltpersoner.

 

Vimpelcom: - Uakseptable handlinger

I Norge har Økokrim innledet etterforskning i saken. Jo Lunder, som er norsk statsborger og tidligere konsernsjef i Vimpelcom, er siktet for medvirkning til korrupsjon. Han nekter straffskyld.

Hans etterfølger som konsernsjef i Vimpelcom, Jean-Yves Charlier, beklager korrupsjonen selskapet nå innrømmer å ha begått:

"Å løse denne saken har hatt høyeste prioritet for Vimpelcom. Dette har vært svært utfordrende for oss som selskap og for våre ansatte, og vi er fornøyde med å ha oppnådd en avtale med myndighetene. De ulovlige handlingene, som vi beklager på det dypeste, er uakseptable", heter det i en melding fra Vimpelcom.

Telenor, som eier 33 prosent av Vimpelcom, skriver følgende om forliket i en pressemelding torsdag kveld:

"Korrupsjon er uakseptabelt og det er alvorlig at VimpelCom har innrømmet brudd på amerikansk og nederlandsk korrupsjonslovgivning. Telenor har samarbeidet med etterforskende myndigheter som vitne i saken."

Som en del av forliket har Vimpelcom inngått en tre-årig avtale, hvor selskapet må la seg kontrollere av en uavhengig advokat utpekt av amerikanske myndigheter for å kontrollere at sellskapet følger reglene mot korrupsjon. Det er samme ordning som norske Statoil aksepterte da selskapet i 2006 innrømmet korrupsjon i Iran.

 

Se også på DNtv: Hvem visste hva når?

Hvem visste hva når?
Jon Fredrik Baksaas hevder han ikke viste om Takilant før i 2012, samtidig som transaksjoner med selskapet ble behandlet i Vimpelcom.
01:11
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.