Nå er den tidligere styrelederen i selskapet tiltalt for grov økonomisk utroskap, såkalt selvvask, som innebærer å hvitvaske utbytte fra egne straffbare handlinger.

Utroskapsforholdet omfatter uberettigede overføringer av til sammen cirka 36 millioner kroner fra ett riggselskap der tiltalte var styreleder, skriver Økokrim i en pressemelding.

- Dette er en fight jeg ser frem til. Jeg ser på det som en kamp mellom det gode og det onde – David mot Goliat. Jeg var en underdog da jeg reddet Thule Drilling og jeg er en underdog nå. Det liker jeg. Jeg er helt overbevist om at jeg vinner denne saken, sier Hans Eirik Olav til DN.

- Tiltalen er et så feilaktig og dårlig håndverk at hadde de ansvarlige i Økokrim jobbet for meg, så hadde jeg gitt dem sparken, hele gjengen, sier Olav.

- Vi reddet Thule Drilling i 2007/2008. Vi som satt i ledelsen og styret har all grunn til å være stolte av det. Jeg ville ikke gjort noe annerledes, legger han til.

Økokrim besvarer utfallet fra Olav på følgende vis:

- Økokrim har på bakgrunn av den etterforskningen som har vært, tatt ut tiltale. Så får det være opp til retten, når den nå blir berammet, å foreta den konkrete bevisvurderingen, sier politiadvokat Elisabeth Harbo-Lervik til DN.

Pengeoverføringer

I tiltalen kommer det frem at Økokrim mener den daværende styrelederen i januar 2008 overførte 500.000 dollar og 5.500.000 dollar fra Thule Drilling til en privatperson og selskapet Strategic Alliances Corporation til tross for at det ikke var rettslig grunn for overførslene.

Økokrim mener også Olav fra 2008 til 2011 overførte store midler til utlandet som til sist kom i han selv til gode.

Overføringene har skjedd til utenlandske selskaper og privatpersoner med kontoer i Sveits, Malta og Monaco.

Navngir Cappelen

Økokrim mener Olav har mottatt 740.000 kroner overført fra Stategic Alliences Corporation, via en sveitsisk konto tilhørende den narkotikasiktede Gjermund Erik Cappelen. Cappelen er den sammen mannen som har innrømmet å ha smuglet inn enorme mengder narkotika til Norge, og som hevder politispaneren Eirik Jensen har muliggjort dette.

Vekslet inn i gull

Ved ett konkret tilfelle skal en overføring på drøyt én million dollar ha blitt vekslet inn i gull, som ble overført til en konto på Malta. Senere skal det samme gullet ha blitt vekslet om til dollar for så å bli overført til en bankkonto den tidligere styrelederen disponerte i Monaco.

Olav kommenterer de to tiltalepostene om pengeoverføringer på følgende måte:

- De 740.000 dollarene er en helt selvstendig og separat transaksjon. Den har ingenting med Thule å gjøre, sier den tidligere styrelederen.

- Angående gulltransaksjonen så vet Økokrim at beskrivelsen i tiltalen er feil. De midlene har aldri tilhørt meg. De tilhører de reelle eierne av Strategic Alliances Corporation, sier Olav.

Dette avviser politiadvokaten:

- Vi har etterforsket denne saken og så har vi tatt ut tiltale. Etterforskningen skal egentlig bekrefte eller avkrefte mistankene vi har. I denne saken har man kommet til at man har tatt ut tiltale, påpeker hun.

Dagens tiltale mot den tidligere styrelederen i Thule Drilling følger i kjølvannet av en hel rekke påstander om ureglementert adferd i selskapets gjennom en årrekke.

DN omtalte for flere år siden historien om hvordan Thule Drillings riggutstyr verdt millioner øyensynlig forsvant.

Utstyr verdt 115 mill. søkk borte  

- Uprovosert og hevngjerrig angrep

Snur på hælen  

Mange forhold

Han er også tiltalt for brudd på merverdiavgiftsloven, aksjeloven, bokføringsloven og ligningsloven i forbindelse med et annet selskap der han var styreleder og daglig leder.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.