En undersøkelse blant topplederne i Norges 500 største bedrifter viser at over seks av ti har utdanningsbakgrunn innen økonomi og ledelse.
Mer enn hver fjerde toppleder har en grad fra BI. På plassene bak kommer NHH med 20,2 prosent og NTNU med 18,8 prosent. Universitetet i Oslo er på fjerdeplass med 9 prosent (se faktaboks).
Domineres av økonomer og ingeniører
Rektor ved BI, Tom Colbjørnsen, mener statistikken reflekterer at lederrollen blir stadig mer profesjonalisert og at den fortsatt domineres av økonomer og ingeniører.
- Det gjenspeiler at vi har et næringsliv som preges av bedrifter som stilles overfor stadig økende kompleksitet når det gjelder konkurranse, og å forholde seg til det internasjonale økonomiske bildet. Det å ikke ha utdanning blir mer og mer utfordrende, sier han til DN.no.
Mens NHH-andelen holder seg stabil, er antall toppledere med bakgrunn fra NTNU og BI opp fra i fjor. Drøye 27,7 prosent av topplederne har nå en grad fra BI, mot 24,6 prosent i 2011.
Statistikken viser også at blant landets 500 største bedrifter, ledes kun to prosent av toppsjefer uten utdannelse. Colbjørnsen mener likevel det ikke bør forhindre noen fra å prøve seg, og at samfunnet trenger entreprenører. Men, påpeker han, man har oddsene i mot seg.
- Det er mulig fortsatt. Men man skal huske på at for alle som har gjort karriere uten utdanning, så er det veldig mange som ikke lykkes. Men det er også svært bra at vi har typer som Røkke og Fredriksen også, som viser at det er flere veier til Rom, selv om det blir færre og færre etterhvert som økonomien blir mer kompleks, sier BI-rektoren.
Dalende utenlandsbakgrunn
Undersøkelsen viser også at færre toppledere har tatt hele eller deler av utdanningen utenlands. 27 prosent har utdanning fra utlandet i årets statistikk, mot 31 prosent i fjor.
Colbjørnsen mener dette er i tråd med annen forskning, som viser at utenlandsutdanningen var mer utbredt blant toppledere tidligere, da utdanningstilbudet i Norge var mindre. Disse lederne er nå på vei ut, ifølge ham.
Hva er ditt beste råd til vordende toppleder-spirer i dag?
- Det er å skaffe seg en solid utdanning, selvfølgelig, og å holde seg faglig ajour gjennom livsløpet. Man er ikke ferdig utlært når man går ut fra skolen første gang. Kompetanse går jo ut på dato. Skal man bli en god leder trenger man ikke bare utdanning, da trenger man også praksis og læring gjennom erf#229, sier Colbjørnsen.
Økende kvinneandel
Kvinneandelen blant norske toppledere er fortsatt liten, men økende. Omkring 8,8 prosent, eller 44 av selskapene på topp 500-listen, ble ledet av en kvinne i 2012, mot 41 i 2011.
Fortsetter utviklingen i samme tempo vil det ta 70 år før man har lik fordeling av kjønnene blant toppsjefene, påpeker Kenneth Stoltz i Næringsforeningen i Trondheim, som står bak topplederundersøkelsen.
Han har i år hatt hjelp fra en NTNU-student til å lage sammenstillingen, som startet med en nysgjerrighet for noen år tilbake.
- Det er ikke tenkt som en rangering, men mer av interesse for å se hvor lederne i næringslivet kommer fra, sammenlignet med ledere i politikken og det offentlige, sier Stoltz til DN.no.
- 20,2 % fra NHH (de fleste er siviløkonomer)
- 18,8 % fra NTNU (nesten samtlige sivilingeniører)
- 9 % fra UiO
- 4 % fra UiS
- 3 % fra UiB
* Det er i alt rundt 206 nye navn og 129 nye selskaper på listen i år, fra 2011.
* Kilde til virksomhetene og topplederne som er undersøkt er Dagens Næringslivs topp 500-liste, høst 2012.
* Innsamling av utdanningsdata er utført av Kenneth Stoltz og Bing Zhao i Næringsforeningen i Trondheim gjennom e-post, telefon, LinkedIn og Atekst.
* Topplederundersøkelsen ble gjennomført første gang av Stoltz i 2010, og dette er tredje år på rad at undersøkelsen gjennomføres.
Les også:
Toppsjefer tvinges til ny lederstil
Trenger ikke topp-CV for å bli en suksessrik sjef
Hver 4. toppsjef gikk på BI
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.