- Nemlig bnp-veksten for første kvartal.
Det skriver seniorøkonom Knut A. Magnusen i DNB Markets i morgenrapporten onsdag.
Han venter en oppgang på rundt en prosent - en halvering av veksten i fjerde kvartal og «mye» lavere vekst enn i andre og tredje kvartal ifjor.
Dersom tallet kommer ut svakere enn ventet, vil det antagelig skape økt usikkerhet om veien videre, mener Magnussen.
- Vurderingen så langt har vært at oppbremsingen i stor grad skyldes midlertidige forhold, men jo svakere utviklingen blir, desto vanskeligere blir det å forklare alt med kaldt vær og sterkere dollar, utdyper han.
Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets venter også svake tall for årets første kvartal i USA. Han tror veksten begrenser seg til 1,2 prosent på årsbasis.
- Nettoeksport, investeringer og privat forbruk er alt ventet å trekke ned. Som ifjor, regner vi med dårlig vær bidro negativt, i tillegg til havnestreiker på vestkysten.
Juel peker på at et svakt første kvartal er ventet av «alle», også av Federal Reserve. Dermed mener han en moderat bnp-vektst ikke vil få noen konsekvenser for pengepolitikken.
- Verre blir det dersom veksten ikke skulle ta seg opp i andre kvartal, noe alle venter.
Undrer seg
Seniorøkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken skriver i morgenrapporten at «vi har lenge undret oss» den amerikanske konsumenttilliten som falt uventet fra mars til april og endte på 95,2.
Forventningsnivået tilsier nå en forbruksvekst på rundt tre prosent, mens indeksen tidligere indikerte en vekst på rundt fire prosent i årlig rate.
- Denne indikatoren har vært så positiv samtidig som privat forbruk har utviklet seg rimelig svakt. Været har ofte blitt nevnt. Det kan nok ha vært en del av forklaringen. Men det fallet som kom står bedre i stil med de harde dataene, forklarer Mork.
Han mener det er et paradokset at tillitstallene skal kunne predikere harde data og ikke omvendt.
- Men dette stemmer ikke alltid. Dollaren svekket seg etter tallene.
Avslutter rentemøte
I kveld avsluttes det to dager lange rentemøtet i den amerikanske sentralbanken FED med en pressemelding. Meldingen vil bli sendt ut klokken 20, norsk tid.
Med svake data for årets første kvartal, virker Fed foreløpig fornøyde med å vente og se, mener Juel.
- Siden rentemøtet i mars har flere Fed-representanter uttrykt at september er et mer sannsynlig tidspunkt for renteøkning enn juni, trekker han frem.
Ettersom guidingen ble justert på marsmøtet, er det nå kun datautviklingen som vil bestemme når og hvor raskt sentralbanken vil sette renten opp, tror Magnussen i DNB.
- Siden tallene har vært svake så langt i år, vil det trolig komme klart til uttrykk i meldingen. På den annen siden har inflasjonen tatt seg noe opp siden forrige møte, hvilket også er viktig for sentralbankens vurderinger, skriver han.
Mork i Handelsbanken venter heller ingen endring ennå.
- Etter at de nå allerede har droppet formuleringen om «tålmodighet», regner vi nå med at vi ganske enkelt får høre at videre beslutninger vil avhenge av data som kommer inn.
Mork venter dermed ingen avklaring på hvorvidt første renteheving skal ventes i juni eller senere.
Ti års amerikanske statsrenter trakk opp åtte rentepunkter i løpet av gårsdagen.
Les også: Sunde taper på fergene
Resultatrush på Oslo Børs: Her er dagens viktigste tall
Kraftig vekst for sportskjempe
Aker Solutions skuffer(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.