Til tross for at både statsminister Erna Solberg og de fleste av landets meglerhus spår en «ny normal» for Norges økonomiske fremtid, ser nordmenn flest ut til å ha god tro på egen økonomi.
Ifølge en fersk undersøkelse utført av Sentio Research for BN Bank, oppgir over 3 av 10 spurte at de tror på bedre privatøkonomi i 2015. Nesten halvparten mener den vil forbli uendret, mens litt mer enn 2 av 10, tror den blir dårligere i løpet av året.
Det kan bekrefte mistanken mange økonomer har hatt om at private husholdninger synes å være relativt uberørt av oljeprisfall og manglende investeringer.
Uberørte
- Det ser ut som om nordmenn har klokkertro på egen økonomi, selv om det egentlig har vært mange økonomiske mørke skyer på himmelen rundt oss. Langt flere nordmenn er optimistiske enn negative når det kommer til egen økonomi, sier administrerende direktør Gunnar Hovland i BN Bank.
Sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets har tidligere uttalt at han ser for seg sidelengse boligpriser de neste årene, med et fall på 4 prosent i inneværende år. Likevel tror han kutt i styringsrenten kan virke stimulerende på boligmarkedet, i motsetning til hva Norges Bank så for seg da de kuttet renten i desember.
Hovland mener også den optimistiske tilnærmingen til egen privatøkonomi gir seg utslag i økte boligpriser.
- «Alle» venter tydeligvis på å få bedre råd, og vi ser at litt av konsekvensen ute i markedet er knyttet til kjøp av bolig. Flere meglere rapporterer om at hus går langt over opprinnelig prisantydning, sier BN bank-direktøren.
Umulig drøm
Det som derimot virkelig slår ham blant funnene i undersøkelsen, er nordmenns lave bevissthet rundt å forbedre økonomien.
- Det du har bevissthet rundt, er kanskje der du kan spare kronestykker på, for eksempel mindre shopping og smartere innkjøp. Det er tydelig at det er veldig få som bryr seg om de store postene i privatøkonomien, for eksempel boliglånet. Folk flest tenker at de har så god kontroll over det her at de tror de kommer til å få bedre økonomi i løpet av året selv om nyhetene ofte sier noe annet.
Hovland mener nordmenns høye forventninger kombinert med en romslig økonomi fører til færre bufferkontoer og mindre generell sparing.
- Da overser de muligheten til å spare penger, det er lav bevissthet rundt dette temaet.
- Hva slags konsekvenser kan det få hvis private husholdninger ikke tar innover seg at den økonomiske fremtiden vil være preget av lavere vekst?
- Du kan ikke leve på en drøm. Før eller siden vil realiteten gå opp for folk, og jeg tror vi vil se det allerede i årets første lønnsoppgjør, sier Hovland.
LES OGSÅ: Tre mill. over takst
Solberg: ESB-tiltak kan stimulere norsk økonomi
Dristig veddemål på økt oljepris (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.