DNs makropanel melder om norsk vekstnedtur til neste år. Nå handler spørsmålet om hvordan dette påvirker nordmenns lommebok.

Med økt arbeidsledighet som bakteppe, tror porteføljeforvalter Olav Chen i Storebrand at folk må ruste seg for lavere lønnsvekst enn på lenge.

Verre er det imidlertid for husholdningenes kjøpekraft at inflasjon vil stige, mener han.

- Og da spesielt importert inflasjon. Importerte varer utgjør vel omtrent en tredjedel av konsumvarene, slik at det vil merkes. Enkelte priser har allerede steget, men vi har trolig bare sett begynnelsen av prisoppgangen som følge av kronesvekkelsen. Det spørs om rentegaven fra sentralbanken til norske forgjeldede husholdninger fort blir spist opp dyrere varer ellers, sier Chen.

Økt sparebehov

Det er oljeprisfallet som får skylden for den kraftige kronesvekkelsen som allerede har funnet sted.

Lavere oljepriser var også årsaket til at Norges Bank i desember overrasket med å kutte styringsrenten. I sin uttalelse viste sentralbanksjef Øystein Olsen til svekkede utsikter økonomien.

Flere lokale sparebanker har fulgt opp med å senke boliglånsrentene, og mange venter at de store bankene vil gjøre det samme. Lavere renteutgifter er riktignok bare én side av historien, understreker makropanelet.

- For de som rammes direkte av oljebremsen, og som blir stående uten jobb i en periode, vil den selvsagt merkes på lommeboken, fastslår seniorøkonom Kjersti Haugland i DNB Markets.

Hun tror også at økt usikkerhet kan føre med seg et behov for å spare mer.

- Økt arbeidsledighet og lavere lønnsomhet i oljebransjen vil legge en demper på lønnsoppgjørene. På den andre siden vil renteutgiftene bli lavere. Samlet vil husholdningenes kjøpekraft øke mindre enn den har gjort de siste ti årene, mener Haugland.

Dette er makropanelet: Se faktaboks nederst i saken!

  • Les også: (Bisbuzz)

Ser svak utvikling

Svak utvikling i husholdningenes reelle kjøpekraft er også forventningen til sjeføkonom Bjørn Roger Wilhelmsen i hedgefondet Nordkinn Asset Management.

- Kjerneinflasjonen vil trolig passere tre prosent i løpet av 2015 som følge av den svake kronekursen, mens lønnsoppgjøret sannsynligvis blir mer moderat enn vi har sett på veldig lenge som følge av nedgangskonjunkturen i norsk økonomi, forklarer han.

- Husholdninger som skal feriere i utlandet vil særlig merke at kronekursen har falt. I tillegg vil mange husholdninger bli direkte rammet av den økte arbeidsledigheten. På den andre siden vil husholdningen få glede av lavere renter på sine boliglån sammenlignet med 2014, sier Wilhelmsen.

Positiv effekt

Litt mer optimistisk er tonen til sjefstrateg Erica Blomgren i SEB Norge. Hun mener at svært mange faktisk vil få enda bedre økonomi til neste år.

- «Lommebokeffekten» for de fleste nordmenn vil bli positiv, til tross for omslaget i oljeindustrien og noe økt arbeidsledighet, sier Blomgren og utdyper:

- Inntektene til husholdningene ventes å forbli solide og huseiere vil få en positiv formuesøkning av stigende boligpriser. Lavere boliglånsrenter og mulige finanspolitiske tiltak vil også styrke husholdningenes finansielle situasjon.

«Slapp av»

Sjeføkonom Shakeb Syed i SpareBank 1 Markets er enig i at lønnsveksten vil avta.

- Når dette kombineres med min tro om at inflasjonen ikke skal avta - i alle fall ikke like mye - impliserer det at husholdningenes reelle kjøpekraft svekkes, sier han.

Det er riktignok ikke grunn til å ligge våken om nettene, understreker han.

- Slapp av, lønnsveksten skal ikke mye ned, men falle fra 3,5 prosent i år til mellom 3,0 og 3,25 prosent neste år. I 2016 og utover vil lønnsveksten ta seg opp igjen, sier Syed.

På DN.no lørdag: Dette koster én euro i 2015

Tidligere saker:
KLAR LES MAKROPANELET 2 Dette blir helt avgjørende for norsk økonomi i 2015
KLAR LES. MAKROPANELET 1. - Dette har forandret risikobildet i Norge  

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.