Hong Kong tar tilbake topp-plasseringen fra USA og havner igjen helt øverst på IMD World Competitiveness Centers liste over verdens mest konkurransekraftige økonomier.

Det viser den flunkende nye rangeringen som blir offentliggjort mandag kveld.

På plass to og tre følger Sveits og USA.

Norge kom ifjor på 7. plass, men må i år godta å falle to plasser nedover listen. Og vi må også se oss slått av Sverige, som klatrer fra 9. til 5. plass.

Årsaken er svakere økonomisk vekst koblet til fallende oljepriser, i tillegg til at produktiviteten i Norge har sunket siden fjorårets målinger.

På en rekke ulike områder imponerer vi imidlertid fortsatt: Norge får toppkarakterer på parametre som «Societal framework», «Basic infrastructure» og «Health and environment».

Danmark klatrer fra 8. til 6. plass, mens Finland ligger på 20. plass, som ifjor.

- Dypt bekymret

- Vi er bekymret for at Norge faller på IMDs rangering over global konkurransekraft. Gjennom vårt arbeid med analysen for IMD ble vi tydelig klar over at svakere økonomisk vekst ville utfordre vår tidligere plassering. Samtidig er vi dypt bekymret over at vi har svak og fallende produktivitetsvekst i norsk økonomi, sier Virkes samfunnspolitiske direktør Harald J. Andersen.

- Her har vi store forventninger til at regjeringen tar grep gjennom å følge opp anbefalingene fra sin egen produktivitetskommisjon når det gjelder å reformere offentlig sektor. Også vi som del av norsk næringsliv må se på hvordan vi kan øke produktiviteten gjennom økt satsing på standardisering, automatisering og digitalisering, sier han til DN.

Disse imponerer

I år er professor Arturo Bris, direktør for IMD World Competitiveness Center, spesielt imponert over prestasjonene til landene i Øst-Europa.

Landene i Øst-Europa utfordrer i stadig større grad sine mer etablerte vestlige motparter når det gjelder å være økonomisk konkurransedyktige, viser den nye studien.

Både Latvia, Slovakia og Slovenia har forbedret sine posisjoner med seks plasser, til henholdsvis 37., 40. og 43. plass. Dermed er de blant økonomiene som vokser raskest på verdensbasis.

- Den imponerende prestasjonen til de østeuropeiske økonomiene som helhet må ønskes velkommen, sier Bris.

Fellestrekket ved alle de 20 beste landene på listen er at de fokuserer på næringslivsvennlig lovgivning, materiell og immateriell infrastruktur og inkluderende institusjoner.

- Dette er kvaliteter som mange østeuropeiske økonomier i stadig større grad blir oppmerksomme på og tar til seg, og et gjennombrudd til topp 20 er muligens ikke så langt unna, sier Arturo Bris.

Tsjekkia på 27. plass er nå rangert som den mest konkurransedyktige økonomien i Øst-Europa, etterfulgt av Litauen (30.), Estland (31.) og Polen (33. plass).

Til sammenligning ligger Frankrike helt nede på 32. plass, Spania på 34. og Italia på 35. plass.

- Bedrer seg for alvor etter finanskrisen

- Den viktigste driveren for de generelle forbedringene i Europa er effektiviteten i offentlig sektor, som nå bedrer seg for alvor etter finanskrisen, sier Bris.

Irland og Nederland har stått for de største sprangene, mens Sverige, Belgia, Spania og Italia er blant dem som fortsatt har en positiv utvikling.

Svarene fra en dybdeundersøkelse blant over 5.400 næringslivsledere som blir bedt om å vurdere situasjonen i sine egne land, er også tatt med i vurderingen til IMD.

Studien viser en markert nedgang i Asias totale konkurransedyktighet siden fjorårets rangering, der bare Hong Kong og Singapore bryter en bredere nedgangstrend.

Taiwan, Malaysia, Sør-Korea og Indonesia har også falt markant sammenlignet med 2015, mens Kina bare såvidt kom med blant de 25 beste.

For tre år siden lå Norge på 6. plass på listen og ble kalt en «skinnende suksess».

Men IMD kom med noen advarsler til Norge: «Også boligmarkedet er noe å være obs på. Her må man sørge for å øke nybyggingen, slik at man unngår ytterligere boligprisstigning og større gjeldsbelastning for husholdningene», het det i vurderingen: - Norge er en skinnende suksess

Tre år senere er denne situasjonen definitivt ikke bedret: Nybyggingen er altfor lav, boligprisene har gått til himmels og husholdningenes gjeldsbelastning har økt.

Her er de 30 mest konkurransekraftige landene i verden i 2016:

1) Hong Kong (2)

2) Sveits (4)

3) USA (1)

4) Singapore (3)

5) Sverige (9)

6) Danmark (8)

7) Irland (16)

8) Nederland (15)

9) Norge (7)

10) Canada (5)

11) Luxembourg (6)

12) Tyskland (10)

13) Qatar (13)

14) Taiwan (11)

15) De forente arabiske emirater (12)

16) New Zealand (17)

17) Australia (18)

18) Storbritannia (19)

19) Malaysia (14)

20) Finland (20)

21) Israel (21)

22) Belgia (23)

23) Island (24)

24) Østerrike (26)

25) Kina (fastlandet) (22)

26) Japan (27)

27) Tsjekkia (29)

28) Thailand (30)

29) Sør-Korea (25)

30) Litauen (28)

(Kilde: The 2016 WCY Overall Ranking, tall i parentes er fjorårsplassering)

- Anbefalt av DNtv:

Han er Statoils Petter Smart
Hjemme i garasjen i Sola snekrer fagleder Kjell Einar Ellingsen sammen revolusjonerende undervannsutstyr ved hjelp av ølkasser, kryssfinér, kobberrør, barneleker og duppedingser fra Biltema.
00:50
Publisert:

 
Norsk kvinne er den internasjonale hjelpearbeideren som har vært lengst i Syria
WHO-topp Elizabeth Hoff sover alltid dårlig etter å ha møtt de syriske barna på brannskadeavdelingen i Damaskus. NB: Sterke bilder.
01:30
Publisert:

Les også

- Slår ihjel følelsen om at ting begynner å akselerere

Går inn i undertøyskampen dnPlus  (DN+)

– Nå må da maten snart komme? Vi er jo nesten alene i lokalet?  

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.