Selv om troen på landets økonomi faller som en stein, gjør nordmenn rett i fortsatt å ha sterk tiltro til egen økonomi, mener Finans Norge.
I det kvartalsvise Forventningsbarometeret kom det et markant fall i fjor høst. I fjerde kvartal var det 19 prosent flere som var negative enn positive i sin tiltro til utviklingen av landets økonomi. Nå har denne indeksen falt ytterligere, til 32,2 prosent flere pessimister enn optimister.
Robust privatøkonomi
Samtidig beholder nordmenn troen på egen økonomi. Her er det 23,2 prosent flere som gir optimistiske svar enn pessimistiske svar. Dette er ikke å lure seg selv, mener Finans Norge.
– Tallene reflekterer at det store flertall i Norge opplever stor grad av jobbsikkerhet og at egen økonomi er relativt robust. Dette er en objektiv vurdering Vi har hatt gode lønnsoppgjør, renten er lav, og sparingen i husholdningen høy, sier administrerende direktør Idar Kreutzer i Finans Norge til NTB.
Han viser til at landets husholdninger for første gang passerte 1.000 milliarder kroner i sparing i kvartalet vi har bak oss. Mange av oss har bygd opp solide buffere vi kan tære på ved en nedgang i inntektene.
Laveste på sju år
Hovedindikatoren, som samler vurderingene av både egen og landets økonomi, er nå på 1,7. I de 24 årene TNS Gallup har gjennomført målingene, er det bare tre ganger forventningene samlet sett har vært lavere enn nå. Det skjedde under finanskrisen i 2008-2009, Asia-krisen i 1998-1999 og den norske bankkrisen tidlig på 90-tallet.
Idar Kreutzer peker på at det er tre distinkte grupper som drar ned tallene for forventningene til landets økonomi denne gangen.
– Aldersmessig er det gruppen over 60. Geografisk ser vi store utslag på Sør-Vestlandet som omfatter Rogaland, der de føler oljeeffektene sterkest på kroppen. Utdanningsmessig er pessimismen størst blant dem med inntil fire års universitets- og høyskoleutdanning. Man kan tenke seg at dette dreier seg om ingeniørene som skal ut i leverandørindustrien, sier Kreutzer til NTB.
Tidsforskyvning
Selv om han mener det er gode grunner for de fleste av oss til fortsatt å ha god tiltro til egen økonomi, er det grunn til å være på vakt. Arbeidsledigheten har økt siden mai i fjor og er ifølge SSBs arbeidskraftundersøkelse nå over 4 prosent.
– Vi ser ofte en tidsforsinkelse i forventningsbarometret. Dersom man har rett i at landets økonomi utvikler seg negativt, er det grunn til å forvente at dette også slår inn i tallene for forventningene på egen økonomi, sier Kreutzer.
Underlagstallene i undersøkelsen viser også det er flere som nå sier at de vil kjøpe ny bolig enn tidligere.
– Det forteller oss at etterspørselen i boligmarkedet fortsatt vil være høy, sier han.
Les også: Norsk Industri-sjef spår 200.000 arbeidsledige
- Utsiktene for rask og dyp nedgang ser ikke ut til å være ekstremt stor
Denne effekten betyr mye mer for norsk økonomi enn man tror
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.