Over halvparten av befolkningen får hvert år igjen penger på skatten. I snitt blir det over 12.000 kroner på hver.
Ifølge ny undersøkelse gjennomført av Ipsos MMI for DNB svarer én av fire at de vil spare årets tilbakebetalte skattepenger.
Særlig den yngste aldersgruppen, fra 18 til 29 år, tenker sparing. Her skal hver tredje mottaker av tilbakebetalte midler legge kronene til side.
– Jeg synes det er fornuftig at de yngste skal spare mest. De er gjerne på vei inn i boligmarkedet og er således nødt til å bygge seg opp egenkapital, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB Bank til NTB.
I den yngste aldersgruppen er det bare 8 prosent som er usikre på hva pengene skal brukes til, mot hele 17 prosent i befolkningen generelt. De unge skal spare, dra på ferie og bruke pengene på fritidsaktiviteter og annet generelt forbruk.
Har nok
Sandmæl mener de fleste i Norge har ganske god styring på privatøkonomien sin nå. Hun stusser riktignok over at én av seks i undersøkelsen svarer at de ikke vet hva de skal bruke pengene på.
– Det er et høyt tall, og det kan komme av at mange allerede har nok penger. Vi ser at andelen som ikke vet øker med alder, og at den er høyere for menn enn for kvinner. Eldre og menn er tradisjonelt mer bemidlet enn yngre og kvinner, sier Sandmæl.
Planlagt
Forskningsleder Elling Borgeraas ved Statens institutt for forbruksforskning (SIFO) sier at nordmenn har et spesielt forhold til tilbakebetalte skattepenger.
– Blant alle de som skal spare, er det trolig en ganske stor gruppe som har planlagt å få igjen på skatten, det er en klassisk måte å spare på, enten de skal betale store regninger eller setter pengene til side.
– Så har du den gruppa som uventet får igjen penger. Her viser undersøkelser at uforutsette inntekter ofte brukes til andre ting enn vi gjør til daglig. Mange av dem som ikke vet hva de skal bruke pengene på, er kanskje i denne gruppa, sier Borgeraas.
Gevinst
Borgeraas påpeker at selv om tilbakebetalt skatt rent objektivt sett er inntekten din, som staten tok for mye av i fjor, føler mange at det er en gevinst.
– Når vi vinner penger, sitter de løsere enn når vi får dem utbetalt over lønnsslippen. Her har vi ofte to grupper: De med litt småborgerlig holdning bruker de ekstra midlene på smartest måte, som å betale ned på gjeld og spare, enda de ikke strengt tatt trenger å gjøre det. Den andre gruppen er personer med et litt uanstrengt, kanskje rufsete forhold til økonomi. Paradoksalt nok har de lettere for å bruke opp pengene, selv om de kanskje burde betalt gjeld og spart.
I undersøkelsen svarer 25 prosent at de skal spare, 14 prosent at skal bruke pengene på ferie, 10 prosent skal betale gjeld, 9 prosent skal pusse opp og 9 prosent bruker pengene på generelt forbruk.
Les også:
- Vi må se om trenden fortsetter i minst ti år før vi spretter champagnen
Hyller Norge
Det elegante valg
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.