Mandag hadde finansminister Siv Jensen (Frp) invitert noen av landets fremste økonomer til Finansdepartementets lokaler i Akersgata. Her diskuterte de hvordan norsk økonomi kan moderniseres og reformeres.
- På kort sikt går norsk økonomi veldig bra. Vi har rimelig gode vekstanslag, lav arbeidsledighet og høy sysselsetting, sier Jensen til DN.
- Samtidig har regjeringen helt fra den tiltråde sagt at vi har noen langsiktige utfordringer som handler om fallende produktivitetsvekst, høyt kostnadsnivå og en stor og ineffektiv offentlig sektor, sier hun.
Finansministeren understreker at noe må gjøres relativt raskt.
- Jo før vi begynner, dess mindre smertefullt kommer det til å bli. Vi kan vente og komme i den situasjonen som Hellas og andre land rundt oss har vært i. Det vil i såfall bety smertefulle og krevende omstillinger som rammer store grupper av befolkningen hardt, sier hun.
- Store grep
NHH-professor Victor Norman var blant de inviterte på mandagens lukkede møte. Han benyttet anledningen til å snakke om hvilke erfaringer Norge har med reformpolitikk.
- Jeg prøvde å argumentere for at store grep virker bedre enn små. De største suksessene har vi hatt der vi har gjort noe med strukturer, sier han til DN.
- Oljealderen kommer til å vare mange tiår til, men den blir kanskje ikke så lønnsom etter hvert og plutselig kan verden begynne å gå oss i mot. Jeg tror ikke det er en omstillingsutfordring, men en risikoutfordring. Norge kan risikere turbulens i stor høyde, og den kan komme når som helst, sier Norman.
- Fryktelig hyggelig
For finansministeren handlet mandagens møte først og fremst om å lytte til innspillene.
- Regjeringen snakker om behovet for å reformere og effektivisere hele norsk økonomi, men vi trenger ikke å finne opp all kruttet selv, sier hun.
NHH-professor Norman legger ikke skjul på at han setter stor pris på å bli hørt.
- Det er fryktelig hyggelig at hun inviterer oss økonomer. Siv Jensen har alltid vært veldig opptatt av økonomi. Hun har alltid oppsøkt og prøvd å lytte til økonomer, sier han.
- Er hun en god finansminister?
- Ja, men det mener jeg ubetinget. Mitt syn er kanskje farget av at jeg synes dette er et godt politisk prosjekt, men jeg tror i alle fall at hun kommer til å bli en veldig god finansminister, svarer NHH-professoren.
Fem områder
Jensen ønsker nå å løfte fram fem områder som særlig viktige for å få opp produktiviteten i norsk økonomi, heter det i en melding fra Finansdepartementet i forbindelse med møtet:
Reformer i offentlig sektor
Mer konkurranse, færre reguleringer og mindre byråkrati
Et bedre skattesystem
Vekt på resultater
Tydelige budsjettprioriteringer.
- Hvordan legge til rette for mer konkurranse?
- Det handler om å ikke være så redd for konkurranse. Fra de siste 20 til 30 årene vet vi at mer konkurranse har vært til gunst for forbrukerne, samtidig som samfunnet har brukt mindre ressurser på det. Telekomsektoren er et åpenlagt eksempel, svarer finansministeren.
- Jeg mener vi skal søke å legge til rette for mer konkurranse i alle markeder hvis det er naturlig. Midt i den debatten vi står i, er landbrukssektoren et opplagt eksempel, sier hun.
Ikke pessimistisk
Verdiskapningen i fastlands-Norge målt ved veksten i brutto nasjonalprodukt (BNP) steg med 0,5 prosent i første kvartal fra foregående kvartal, meldte SSB i forrige uke.
- Du er ikke redd for at det å snakke om "mørke skyer" skaper unødvendig pessimisme?
- Jeg har ikke sendt et eneste pessimistisk signal ut av dette. Snarere tvert i mot har jeg vært opptatt av hvordan vi nå kan gjøre de riktige tingene på et tidligst mulig tidspunkt slik at vi unngår at problemene blir store og tårner seg opp, svarer Jensen.
De inviterte økonomene var:
- Professor Hilde Bjørnland (BI)
- Professor Niels Henrik von der Fehr (UiO)
- Forsker Ivar Gaasland (UiB/SNF)
- Professor Rögnvaldur Hannesson (NHH)
- Professor Victor Norman (NHH)
- Professor Jørn Rattsø (NTNU)
- Professor Kjell Gunnar Salvanes (NHH)
- Professor Tommy Staahl Gabrielsen (UiB)
- Professor Karen Helen Ulltveit-Moe (UiO)
Les også:
Menn blir teknologer, kvinner blir lærere
Mann av huse for nye rekkehus
Øl og pølser mot kundeflukt
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.