- Ledige ingeniører og it-kompetente må snu ruggen til oljebransjen og se til andre næringer i landet. Det finnes muligheter om man vil flytte seg fysisk og bransjemessig, sier Virkes direktør for Forhandlinger og Arbeidslivspolitikk Inger Lise Blyverket under organisasjonens konjunkturseminar tirsdag.

Virke er næringslivets nest største hovedorganisasjon og omfatter omtrent 20.000 virksomheter med 225.000 arbeidsplasser.

Blyverket mener det ikke er noen krise i det norske arbeidsmarkedet.

- Det er ikke noen krise i norsk økonomi om en ser på ledighetstallene, selv om vi ser tydelige bransjemessige og geografiske endringer, sier hun.

Direktør for Forhandlinger og Arbeidslivspolitikk i Virke, Inger Lise Blyverket. Foto: Javad Parsa
Direktør for Forhandlinger og Arbeidslivspolitikk i Virke, Inger Lise Blyverket. Foto: Javad Parsa (Foto: Dagens Næringsliv)

Det er særlig oljebransjen og regionene knyttet til dem som pekes på de det går dårligst med.

Tidligere denne måneden kom det frem at 89.334 personer er helt arbeidsledige, noe som tilsvarer 3,3 prosent av arbeidsstyrken.

Tirsdag la Virke frem sitt arbeidsmarkedsbarometer, som blant annet viser at det blant Virkes medlemmer er flere som vil øke enn redusere antall arbeidsplasser.

I de oljeutsatte regionene er trenden motsatt.

Ber om mindre offentlig pengebruk

- Det er store regionale forskjeller, og det betyr også at det er muligheter for mange. Vi trenger en kompetanseflyt og kapitalflyt til de delene av landet som har levd i skyggen av oljesektoren, sier administrerende direktør Vibeke Hammer Madsen i Virke til DN.

Hun peker på Nord-Norge og Østlandet som regioner som har ligget i skyggen av oljesektoren.

Vibeke Madsen, administrerende direktør i Virke.
Vibeke Madsen, administrerende direktør i Virke. (Foto: Mikaela Berg)

- Vi har sett at mange kompetente arbeidstagere har vært sugd opp av oljesektoren. Det har gjort at disse regionene har vanskelig for å rekruttere kompetansen de trenger innenfor andre bransjer, sier hun.

Under seminaret la hun også frem Virkes krav til regjeringen.

Virke-sjefen uttrykte særlig skepsis til den økte oljepengebruken fra dagens regjering, og mener offentlig sektor må ta sin del av omstillingen vekk fra oljesektoren i norsk økonomi.

- Regjeringen og stortinget elsker å snakke om omstillingen. Men de må være med på dette. De må være tøffere på prioriteringene i oljepengebruken. Offentlig pengebruk på dette nivået kan ikke fortsette, sier Madsen.

- Politikerne må tørre å være mye, mye tøffere, understreker hun.

I tillegg til kravet om å redusere offentlig forbruk ønsker Virke at Regjeringen fortsetter å modernisere arbeidsmiljøloven og sikre kapitaltilgang til næringslivet.

Tør fortsatt bruke penger

Ifølge Virkes sjeføkonom Lars Haartveits anslag er det grunn til forsiktig optimisme i Norge fremover.

Han tror norske lønninger vil øke noe i år, og ser at nordmenn fortsatt tør å bruke penger, og at i de fleste detaljhandelsnæringer er det "forsiktig optimisme". Han understreker at denne optimismen ikke er like sterk på Vestlandet og i Rogaland fylke, ettersom arbeidsledigheten er høy og regionen fortsatt lider av oljeprisfallet.

Lars Haartveit, sjeføkonom i Virke.
Lars Haartveit, sjeføkonom i Virke. (Foto: Adrian Nielsen)

DNs nye markedssider: Gå inn på DN Investor her!

Les også:

DN Ekspress: Bunnfiske i olje – klokkertro på høyere oljepriser  

Oljeprisene faller tirsdag morgen  

Folk har liten tiltro til Frps økonomiske politikk

 

Skikjørerens verste mareritt Se DNtv

Skikjørerens verste mareritt
Thomas T. Kleiven har hele livet vært på jakt etter den perfekte snøen. Men midt i en fransk fjellside havnet han i sitt livs verste mareritt.
00:38
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.