Alle fire er tiltalt for grov korrupsjon, og alle nekter straffeskyld. Dommen blir etter det DN kjenner til offentliggjort innen kort tid.
Professor Kalle Moene ved økonomisk institutt, Universitetet i Oslo, vil ikke dysse ned betydningen av det som omtales som norgeshistoriens største korrupsjonssak.
- Norsk næringsliv er veldig offensiv når det gjelder nulltoleranse for korrupsjon. Det bør de ha skryt for, men nå kommer testen, sier Moene til DN før dommen blir offentliggjort tirsdag.
- Skal de tiltalte bli helt hvitvasket, må det være veldig gode grunner for det - hvis ikke vil folk tro at de er blitt beskyttet av egne, mener økonomiprofessoren.
Universitetslektor Birthe Eriksen ved Norges Handelshøyskole i Bergen peker på at saken inneholder mange prinsipielle spørsmål rundt korrupsjon - og at den således er viktig for rettsutviklingen.
- Vi har ikke hatt så mange store saker om internasjonal korrupsjon enda. I det bildet er dette veldig omfattende og viktig, sier hun tirsdag formiddag.
I januar ifjor vedtok Yara et korrupsjonsforelegg på 295 millioner kroner for bestikkelser i Libya, India og Russland.
- Jeg er spesielt spent på hva dommen sier om hvilke forventninger man kan ha fra en toppledelse når det gjelder å hindre korrupsjon, sier Eriksen.
- Skadelig
Professor Moene har tidligere gått ut og kalt Yara-saken skadelig for norsk næringsliv. Dette står han ved i dag.
- Saken er skadelig for norsk næringsliv i den forstand at man lager seg kollektive rykter om ledere i bestemte miljøer. Når en liten del av miljøet gjør en feil, kaster det skygge over andre, sier Moene.
Korrupsjonsteamet hos Økokrim skal bruke de neste to ukene, før ankefristen går ut, til å studere dommen fra Oslo tingrett. Mandag sa førsteadvokat Marianne Djupesland til DN at hun ikke blir overrasket dersom dommen ankes.
- Her er det fire tiltalte, så det kan bli mange ulike scenarioer som jeg ikke skal spekulere i. Men det er ikke utenkelig at en av de fem partene vil ønske å få enkelte av spørsmålene prøvet på nytt i en så alvorlig sak.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.