2013 ga et nytt underskudd for Ola Mæles familieselskap Bjerke Industrier.
- Det er et kjedelig regnskap uten realiserte gevinster, og er mest et speilbilde av Sjølyst Utvikling som vi eier 100 prosent. Slik har det vært i noen år, men plutselig blir ting realisert, og da ser det annerledes ut, sier eiendomsinvestor Ola Mæle.
Årsresultatet for Sjølyst Utvikling er foreløpig ikke tilgjengelig.
Mæles holdingselskap hadde inntekter på 187.500 kroner i 2013, og et underskudd på 11,47 millioner kroner. Det dekkes over egenkapitalen.
- Vi bygger verdier, og har en fin utvikling innenfor handel. Vi har en virksomhet av en viss størrelse i handelsnæringen, og vi gjør det vi skal innen skog og vannkraft. Dette er en investeringsperiode, sier Mæle.
Bjerke industrier driver investerings- og forvaltningsvirksomhet, og eies av Ola Mæle og hans fire barn.
Pantsatt
Bjerke industrier har virksomhet og hovedfokus i Stor-Oslo, Akershus og Drammen. Selskapet har også hatt prosjekter i utlandet, og har tapt noen titalls millioner på prosjekter i Riga i Latvia.
- Der falt BNP under finanskrisen med 35 prosent, og det gjør et uutslettelig inntrykk på alle aktører. Det er først nå at de landene begynner å krabbe opp igjen, og nå skriver vi seks år siden krisen. Det tar tid, konstaterer Mæle.
Selskapet har bokførte investeringer for 128 millioner kroner i selskapene Bjerke Fondsinvest, Bjerke Transport og Sjølyst Bolig. Bjerke Fondsinvest er det mest verdifulle med en bokført investering på 124,7 millioner kroner. Alle aksjene i Bjerke Fondsinvest er pantsatt, i tillegg til eiendom verdt 62,7 millioner kroner.
Selskapet har fast eiendom og tomter for tilsammen 77 millioner kroner, hvor 4,1 millioner er kunst.
- Litt av problemet innenfor eiendomsutvikling er at det er uforutsigbart tidsmessig. Norsk plan- og byggningsbyråkrati har en utfordring der, det tar alt for lang tid å få byggeklar-status. Når du er gjennom en slik krise som vi var under finanskrisen, vil mange av prosjektene skyves frem i tid på grunn av markedsforhold. Det tar 10-12 år å få til noe i markedet, sier Mæle.
Forsinket
Mæle mener finanskrisen kan ha kostet selskapene hans 4-5 år med forsinkelser. Han er ikke bekymret for holdingselskapet, som har gått med underskudd en rekke år.
- Jeg har en fartstid i næringslivet på over 35 år, og har vært med på noen kriser før. Det er mønstre og tidslinjer man kjenner igjen, sier Mæle, som har valgt næringslivet fremfor å praktisere legeutdannelsen sin.
- Jeg har diplomet på veggen her. Med en prestefrue til mor, var det ikke noe tema å ikke fullføre, sier Mæle.
- Jeg har vel hatt en finger med i spillet på privat helse, og var med på å etablere Røde Kors-klinikken og de klinikkene som gikk ut fra det i sin tid, som nå er Aleris, sier Mæle.
Låner av seg selv
Selskapet har lånt 28,9 millioner kroner til styreleder Ola Mæle, hvor det er gitt "betryggende sikkerhet" for lånet.
I 2013 var det belastet en rentesats på fire prosent.
I tillegg har selskapet stilt garanti på 28 millioner kroner på vegne av aksjonær, og har sikret ytterligere 102 millioner kroner i gjeld med pant.
Selskapets driftsresultat ble negativt med 5,5 millioner kroner, en forbedring fra minus 8,9 millioner kroner året før.
Renteinntekter fra konsernet og andre renteinntekter bidro til nærmere fire millioner kroner i finansinntekter, en forbedring fra 3,7 millioner kroner året før.
Likevel er finanskostnadene langt høyere, årsresultatet ender på 11,47 millioner kroner i minus, en forbedring fra minus 32,6 millioner kroner året før.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.